Patthelyzet az EU-csúcson

2021. december 17. 12:24

Hortay Olivér
Facebook
A vita egyre mélyül, az árak pedig emelkednek.

„Bár a tegnapi tanácsülés egyik kulcsfontosságú napirendi pontját az energiaválság kezelése jelentette, a tagállamoknak mégsem sikerült megállapodásra jutniuk. 

Hónapok óta két, egymásnak ellentétes nézőpont ütközik az európai vezetők között. Az egyik álláspont szerint nem kell változtatni az EU szakpolitikai törekvésein, mert a válságot külső tényezők okozzák és egyébként sem akkora baj, hogy magasak az árak (legfeljebb a rászorulókat kell támogatni). 

A fő érv, hogy a drága energia rákényszeríti a gazdasági szereplőket energiafogyasztásuk csökkentésére, így a gyorsabb klímaátmenetre. 

Ennek az álláspontnak a képviselői további fokozatba kapcsolnák az EU meglévő szakpolitikai törekvéseit: új adót vezetnének be (pontosabban: kiterjesztenék az ETS rendszert) a lakosságra, továbbra is feketelistán tartanák az atomerőműveket és nem nyúlnának a rekordmagas kvótaárakhoz. 

A másik álláspont szerint az, hogy Európa nem volt képes alkalmazkodni a (valóban elsősorban külső tényezők okozta) magas energiaárakhoz és válságba sodródott, az elmúlt évek elhibázott szakpolitikájának köszönhető. 

Ezért ezek az országok ellenzik, hogy a közösség továbbra is azon az úton haladjon, ami a kedvezőtlen helyzetet eredményezte. 

Szerintük nem elfogadható, hogy a Bizottság egy új adóval mesterségesen tovább emelje a lakossági árakat, mert ennek katasztrofális társadalmi következményei lennének. 

Az álláspontjuk, hogy a kiszámítható, saját energiatermelő kapacitásokra szükség van; így például elfogadhatatlan, hogy az atomenergiát továbbra is – ideológiai okokból – feketelistán tartsa Brüsszel.”

Nyitókép: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én megszavaznám a zöldek álláspontját, tehát nem hogy nem csökkenne az energia, hanem még emelkedne is a lakosság számára. Persze úgy, hogy mi nem sietnénk el a zöldadó bevezetését.

Ezzel a zöldek végre nyugaton is kinyírnák magukat hosszú időre, mi meg fellélegezhetnénk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés