A politikai stratégia visszaszerzése – Magyarországon

2021. december 15. 15:03
Hogyan fordította meg ez a 10 milliós nemzet a híresen megfejthetetlen nyelvével a posztkommunista összeomlást, és foglalta el a pole pozíciót a nyugati konzervatívok között?

„Nem vitás, hogy Magyarország felkeltette a nyugati konzervatívok figyelmét. Az elmúlt hónapokban hat európai főváros jobboldali politikai vezetői érkeztek Budapestre a családpolitika ügyének előmozdítása érdekében, miközben Magyarország is meghatározó szerepet játszik az európai jobboldali pártok új szövetségének közvetítésében. Tucker Carlson augusztus közepén egy hétig közvetített Magyarországról, és a tervek szerint Budapest a következő időkben is számos konzervatív konferenciának ad majd otthont.

De önmagában nem Magyarország politikája – a kereszténység, a család, az állam, az ipar és a határok erőteljes védelme – volt az, ami felkeltette a nyugati konzervatívok érdeklődését. A kérdés sokkal inkább az: hogyan fordította meg ez a 10 milliós nemzet a híresen megfejthetetlen nyelvével a posztkommunista összeomlást, és foglalta el a pole pozíciót a nyugati konzervatívok között? És mi volt az a politikai DNS-ében, ami képessé tette erre?

Erre a kérdésre a választ Orbán Balázs, A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című, egyedülálló könyvében találhatjuk meg, amelynek témája az amerikai konzervatívok számára is elengedhetetlen – nem utolsósorban a Magyarországot illető kritika miatt. Bár Orbán Viktorral nincs családi kapcsolata, Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója, aki az elmúlt évtizedben a magyar kormánystratégia kialakításának központi szereplője. A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye »a fejedelmek tükre«, akik leírják, hogyan kellett és hogyan kell használni a politikai hatalmat.”

Fotók: Mátrai Dávid/Mandiner

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés