De legalább nem mentek bele, hogy az EU szigorúbban ellenőrizhesse a lopásaikat

2021. december 10. 18:10

Jávor Benedek
Facebook
Mindannyiunknak megéri, nem?

„A magyar helyreállítási terv jóváhagyásának elmaradása nem csupán korrupciós vagy jogállamisági kérdés, hanem súlyos költségvetési hatásai is vannak. 

A végül 2500 milliárd forintosra apadt tervben elérhető források a magyar gazdaság és a költségvetés számára is létfontosságúak az amúgy is kritikus gazdasági helyzetben. A szabályok szerint 2020 elejétől megvalósult programokra lehívható magyar tervből a kormány becsléseink szerint legalább 1100 milliárd forintot már le is kötött illetve ki is fizetett. Az ilyen tagállami előfinanszírozás a futó uniós programok esetében normális, és az előlegként a nemzeti költségvetésből kifizetett összegeket, amelynek az utófinanszírozásként biztosított fedezete még nem jött meg a Bizottságtól, nem is kell beleszámolni az uniós módszertan szerinti költségvetési hiányba. 

Csakhogy a terv jóváhagyásának elmaradásával nem csak a számlákat nem lehet benyújtani, hanem az EU-tól igényelhető, a terv 13%-ára (325 milliárd forintra) rúgó általános előleget sem kapjuk meg, amivel pedig bízvást számolt a kormány még a 2021-es költségvetés tavaszi módosításakor is. Ennek az előlegnek a lehetősége ráadásul végleg elveszik, 2022-től már csak elvégzett projektek számláinak utólagos benyújtására van lehetőség.

De ennél is súlyosabb csapás, hogy mivel az elfogadott terv hiányában ez nem tekinthető futó EU-s programnak, az ennek a terhére kifizetett pénzeket bele kell majd számolni a költségvetési hiányba!

Pedig annak mértéke már most is horribilis, november végéig mintegy 3900 milliárd forintos hiányt sikerült összehoznia a kormánynak. Ez pedig így bőven még a felfelé módosított, 7,5%-os hiánycélt messze meghaladó, akár két számjegyű tényleges költségvetési hiányt eredményezhet! Aminek azonnali pénzpiaci következményei lehetnek, például a hitelfelvétel drágulásával.

De legalább nem mentek bele, hogy az EU szigorúbban ellenőrizhesse a lopásaikat. Mindannyiunknak megéri, nem?”

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jávor fizetése maga a lopás. Mit dolgozik, mit ért el? Semmi info az eredményeiről.

Igazad van. Negatív eredmény, a hazája ellen dolgozik. Tehát hazaarulasert kapja a fizut Gelgelytől.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés