Moldova számít Románia segítségére, hogy korszerű európai állammá váljék

2021. december 9. 17:24
A moldáv államfő kijelentette, hogy az Európa felé vezető út természetes módon Románián keresztül vezet.

A Moldovai Köztársaság számít Románia segítségére abban, hogy megvalósítsa ambiciózus terveit és korszerű európai állammá váljék, ahol a törvényeknek és a jogállamiságnak van elsőbbsége – nyilatkozta csütörtökön Bukarestben Natalia Gavrilita moldáv kormányfő.

A moldáv miniszterelnök rámutatott: Romániából is több befektetőt akarnak vonzani, és hangsúlyozta, az általa vezetett kormány a garancia arra, hogy az üzletemberek korrekt bánásmódban részesülnek hazájában. Gavrilita hozzátette:

az Európa felé vezető út természetes módon Románián keresztül vezet,

ezért abszolút prioritást jelent, hogy 2024-ig összekössék a két ország energetikai rendszerét, ezáltal is erősítve az energetikai függetlenségüket és biztonságukat. Hangsúlyozta az út- és a vasúthálózatok összekapcsolásának fontosságát is.

Gavrilita bejelentette: megállapodott tárgyalópartnerével abban, hogy a jövő év elején folytatják az együttes kormányülések hagyományát, és újabb román-moldáv közös kormányülés is lesz, hogy valamennyi területen elkezdődhessen a konkrét munka.

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok azt követően lendültek fel, hogy tavaly decemberben Sandu megnyerte a moldovai államelnök-választást, majd júliusban az őt támogató Európa-barát Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) abszolút többséget szerzett a moldovai parlamentben.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Moldova számít Románia segítségére, hogy korszerű európai állammá váljék"

Amennyiben Bizánc modern, akkor menni fog.

"ezért abszolút prioritást jelent, hogy 2024-ig összekössék a két ország energetikai rendszerét, ezáltal is erősítve az energetikai függetlenségüket és biztonságukat. Hangsúlyozta az út- és a vasúthálózatok összekapcsolásának fontosságát is."

Bizony-bizony, én is gondoltam már arra, hogy ha egyszer Erdély eljut odáig, hogy függetlenedni akar, akkor abba Bukarest nyilván nem fog beleegyezni, a leghatékonyabb mód a teljes keleti határzár, áram, földgáz, olaj szállítások beszüntetése, utak és vasutak lezárása. Szerintem nagyon gyorsan odajutna Bukarest, hogy vagy tárgyal vagy működésképtelenné válik (nyilván akkor az erdélyi félnek minimum egyenrangú haderővel kell ehhez rendelkeznie)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés