Fiatal felhasználóit védené az Instagram

2021. december 8. 15:26
Alapértelmezett beállításként privát lesz a kiskorú felhasználók fiókja regisztráláskor.

Adam Mosseri, az Instagram közösségi hálózat vezetője kedden közleményben jelentette be: több változtatást eszközölnek a közösségi oldal fiatal felhasználóinak védelme érdekében.

Az amerikai kongresszus szenátusa szerdán hallgatja meg Mosserit, miután a Facebook egykori termékmenedzsere, Frances Haugen korábban azzal vádolta meg a vállalatot és a tulajdonában lévő platformokat, hogy ártanak a gyerekeknek, de a cég vezetői nem akarnak változtatni, mert fontosabbnak tartják a nyereségüket a biztonsággal szemben. Az Instagram a Facebook tulajdonában van: Mark Zuckerberg elnök-vezérigazgató 2012-ben egymilliárd dollárért vásárolta meg.    

„Tarts szünetet!”

A bejelentett változtatások egyike egyebek között megakadályozza majd, hogy a felhasználók az oldalukon olyan fiatalokról tegyenek említést, akik nem követik őket. Emellett alapértelmezett beállításként privát lesz a kiskorú felhasználók fiókja regisztráláskor. A közösségi oldal 2022 márciusától

különféle eszközöket bocsát a szülők rendelkezésére, hogy követhessék, mennyi időt tölt gyermekük a felületen, és korlátozhassák hozzáférésüket.

Hamarosan létrehoznak információs központot, ahol oktatóprogramok és szakértői tanácsok segítik eligazodni a szülőket az Instagram világában. Egy másik tervezett újdonság, hogy az angol nyelvű piacon bevezetik a „tarts szünetet!” opciót, amely időnként felszólítja a felhasználókat arra, hogy függesszék fel az alkalmazás használatát. Közleményében Adam Mosseri rámutatott: előzetes tanulmányok szerint azok a fiatalok, akik aktiválták az emlékeztetőt, az esetek több mint 90 százalékában a továbbiakban is ragaszkodnak hozzá.    

A vezető hozzátette: januárban új felület jelenik meg az alkalmazáson belül. Ez lehetővé teszi majd, hogy a fiatalok felülvizsgálják Instagram-tevékenységüket, a kedvelésektől kezdve a kommentekig, és bizonyos tartalmakat törölve csökkenthessék „digitális lábnyomukat”.    

A republikánusok és a demokraták sincsenek elragadtatva

A bejelentéseket demokrata és republikánus politikusok kétkedve fogadták. „Elterelésnek” nevezték Mosseri bejelentését, szerintük csak marginális változtatások történnek a platformon.

Ez aprócska lépés, amely nagyon messze van attól, amire szükség lenne a gyermekek és a felhasználók védelme érdekében

– jelentette ki Richard Blumenthal demokrata párti szenátor. Marsha Blackburn republikánus szenátor szintén elterelésnek minősítette a „tartalmatlan bejelentést”.

(MTI)

A nyitókép illusztráció. Forrása: OLIVIER DOULIERY / AFP

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés