Áradás, villámlások, földcsuszamlások és hóvihar tépázza Hawaii szigeteit

2021. december 7. 18:50
Szokatlanul heves téli vihar söpör át a Hawaii-szigeteken, megnőtt az árvizek, fölcsuszamlások és fadőlések veszélye.

Az Egyesült Államok szigetekből álló déli tagállamában heves esőzések és erős széllökések pusztítanak, egyes vidékein havazik. Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) arra figyelmeztetett, hogy a lassan mozgó zivatarok, erős szél és heves esőzés szerdáig és eltarthat, és „katasztrofális árvizeket" okozhat.  A tagállam kormányzója, David Ige közleményben tudatta, hogy  szükségállapotot rendelt el Hawaii valamennyi szigetén. A kormányzó felszólította a tagállam lakóit, hogy amennyiben tehetik, vonuljanak magasan fekvő vidékekre    

Hawaii-szerte a vihar miatt megszakadt az áramszolgáltatás, Oahu szigetén négy menedékhelyet nyitottak,

az oahui utakat víz árasztotta el. A honolului tűzoltók közleményben tudatták, hogy öt - kilenc- és tízéves - fiút mentettek ki egy megáradt patakból. Mauin, ahonnan kisebb áramkimaradásokról és árvizekről érkeztek jelentések, hétfő estétől több mint 30 centiméter eső hullott le. A szüntelen esőzés miatt három amerikai pár kényszerült lemondani Mauira tervezett házasságkötését. A turisták egyébként is a szállodákban, zárt ajtók mögött rekedtek.    

Az NWS szerint valamennyi szigeten számítani kell áradás, villámlások, földcsuszamlások és az erős széllökések jelentette veszélyre a következő napokban. A havazás nem ritka a 4270 méter magas Mauna Kea-hegycsúcson, ahol egyébként csak obszervatóriumok vannak. A csúcshoz vezető úton már most 20 centiméter vastagságú hó esett, a széllökések az óránkénti 138 kilométeres sebességet is elérik.

(MTI)

Fotó: Handout / RAMMB/NOAA/NESDIS / AFP

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés