Závecz: Nagyot erősített a Fidesz, főleg a falvakban nőtt a népszerűsége

2021. december 3. 15:43
Jelentősen nőtt a Fidesz-KDNP tábora az elmúlt egy hónapban – derül ki a cég legfrissebb felméréséből.

A Fidesz-KDNP tábora az elmúlt egy hónapban jelentősen nőtt, októberben 34 százalékon állt a kormánypárt a teljes népességen belül, most 37 százalékos – írja legfrissebb felmérésben a Závecz Research. Tartja a második helyet a rangsorban a Demokratikus Koalíció a múltkori 13 százalékot követően, most 12 százalékkal. Továbbra is a harmadik legerősebb párt, de szeptember óta kis lépésekben fogyatkozik a Jobbik tábora: 12, 11 százalék után most 9 százalékos. Az MSZP változatlanul 6 százalékot ér el a teljes választói körben, a Momentum elmozdult a 4 százalékos mélypontjáról, jelenleg 5 százalékos. Az LMP, a Párbeszéd, a Mi Hazánk és a Kutyapárt is 2 százalékon állnak. 

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 47 százalékos, a második helyen a DK áll 19 százalékkal. A Jobbik az aktív szavazók 10 százalékára számíthat, az MSZP 7 százalékra. A Momentum 5 százalékos. A Párbeszéd és a Mi Hazánk 3-3 százalékos a biztos szavazók csoportjában, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon áll ebben a körben.

Forrás: Závecz Research

Mind a Fidesz-KDNP, mind az ellenzék közös listája mögé új támogatók sorakoztak fel. A kormánypártok listáját októberben 35 százalék támogatta, ezúttal 39 százalék, 300 ezer fővel bővült a tábor. Az ellenzék tábora 39-ről 41 százalékra bővült egy hónap alatt, nagyjából 150 ezer fő csatlakozott.

A két lista versenye a kutatás szerint valamivel szorosabbá vált, a múlt havi 4 százalékos ellenzéki előny 2 százalékosra szűkült.

82 százalék szavazna?

A választáson részvételüket biztosra ígérő és a listák között választani is tudó szavazók csoportjában lényegében döntetlen az állás. az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48 százalékot ér el. A Závecz ugyanakkor hozzáteszi: a kiélezett verseny magával hozta a választók magas részvételi szándékát. „Négy évvel ezelőtt, 2017 novemberében az emberek 34 százaléka biztosnak, további 36 százaléka valószínűnek tartotta részvételét a parlamenti választáson. Most jóval nagyobb az aktivitás: 45 százalék biztos részvételt ígér, 37 százalék valószínűsíti” – írja a Závecz Research.

Mindez egyébként azt jelentené a Závecz szerint, hogy 82 százaléka a választóknak részt venne a választáson, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Emlékeztetőül: 2017-ben a részvételi 70,22 százalékos volt.

Nyitóképen: Békemenetelők. Fotó: Mátrai Dávid

 

Összesen 174 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kampány alakulása egyértelművé teszi, hogy a Fidesz áprilisban elsöprő győzelemet arat: a jobboldali pártalapítással küszködő MZP a gyurcsányista ellenzéki balos kampány fékezője.

Amennyiben összeadjuk a hat ellenzéki párt egyenkénti adatait 45 %-ék jön ki és nem 48 %-ék.
Így szerintem nem igaz a megállapítás, hogy ,,A választáson részvételüket biztosra ígérő és a listák között választani is tudó szavazók csoportjában lényegében döntetlen az állás. az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48 százalékot ér el,,.

Bár lehet, hogy a baloldali matematika másként számol. ;-)

De azért ne sírjál, ha a zemberek másképp látják majd mint te.

Az meg ugye neked is feltűnik, hogy semmilyen forradalmi hangulat nincs. Kiélezett a verseny, az alaptörvény megváltoztatásának semmilyen feltétele nincs meg.

Még egyszer: a jobboldali pártot alapítani akaró MZP a gyurcsányista balos kampány fékezője. Ez a tény. Nagy vereséget hoz az ellenzéknek áprilisban.

A 'közvéleménykutatók' ilyenkor bármit mondhatnak, ellenőrizhetetlenek. Propagandát csinálnak, részei a kampánynak. Természetesen a fideszközelieknek sem hiszek. Azt elhiszem, hogy nő az érdeklődés a politika iránt, de ez a 82% nevetséges. Azt az állítást pedig, hogy a 82% fele az ellenzék mellett mozdulna meg, minősíteni sem tudom. Mitől is lenne így? Attól, hogy MZP migránslerakattá változtatná az országot, újra ránk hozná a rezsifrászt és szabadjára engedné a homoszexuális propagandát? Mert ez volt az elmúlt hetek hozadéka. Kizárt, hogy az egyre nagyobb arányban szavazni akarók felét ez indította volna be. Ezt még Závecz úr sem gondolhatja komolyan.

Az hogy mi a biztosított a Fidesznek az még kérdés, de hogy nem a 2/3-ad, az biztos:

"...Novemberben mind a Fidesz–KDNP, mind az ellenzék közös listája mögé új támogatók sorakoztak fel, utóbbi csak szűken vezet a Závecz Research legfrissebb kutatása szerint. A választók kiegyenlítettnek érzékelik az esélyeket, a többség azonban úgy gondolja, hogy egy mostani választáson a Fidesz nyerne..."

Tudom, te még a saját szemednek sem hiszel, ha a Pártról és a felkent Vezérről van szó.

Az a helyzet, hogy jó néhány Mandi hozzászóló alapján nem én vagyok az agymosott, hanem azok, akik nem tudják elfogadni azt, hogy valaki nem a kedvenc Pártjukat támogatja és kritikával mernek élni, annak ellenére, hogy a jobboldalon állnak.
Számukra mindenki aki nem rajong felkent Vezérükért, az csakis balliberálisgyurcsányistaLMBTQügynök lehet. Ezek az igazi agymosottak, nem azok akik nem rajonganak a Fideszért.
Amúgy én meg beszéltem két egykori lelkes Fidesz szavazóval, akik biztos, hogy nem a Pártra fognak szavazni és mindketten egyetemet végeztek, tehát magasan képzettek.
Nyilván nem véletlen, hogy a Fidesz vidéken élvezi a legnagyobb támogatottságot és nem a városokban, ahol a magasabban képzett szavazók laknak, és itt már nem a Fidesz, hanem az ellenzék vezet.
Akár el is gondolkodhatnál azon, hogy ez miért van így.
Csak ha már az agymosottságot emlegeted...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés