Ukrajna katonai segítségre számít a Nyugattól Oroszországgal szemben

2021. december 1. 18:24
Az ukrán miniszterelnök arra kéri a NATO-t, hajtsanak végre csapatösszevonást a térségben a növekvő orosz fenyegetés miatt.

Denisz Smihal szerint a Belarusz által gerjesztett mesterséges migrációs válság, illetve az orosz-ukrán határnál zajló katonai műveletek célja Ukrajna és Európa destabilizálása. Hírszerzési források szerint közel százezer orosz katonát mozgósítottak az ukrán határ közelében. A kormányfő szerint Moszkva destabilizálni próbálja országát. Denisz Smihal erről Brüsszelben beszélt az Euronews riporterének, Ana Lázaronak.

Úgy gondoljuk, azért próbálják destabilizálni országunkat, hogy megállítsák Ukrajna európai integrációját.

És Európán belül is instabilitást szeretnének a migrációs válság, az energiaválság gerjesztésével és a kibertámadásokkal. Vagyis az Ukrajna elleni és az Európa elleni destabilizációs kísérletek összefüggnek” – nyilatkozta az ukrán miniszterelnök.

„Hétfőn Belarusz közölte, hadgyakorlatot kezdenek Moszkvával közösen. Ön szerint ez veszélyt jelent Ukrajnának, vagy a NATO-nak? Hiszen a Kalinyingrádi bázis nincs messze” – kérdezte az Euronews, mire Smihal úgy felelt: „Ez nagyon veszélyes Ukrajna és az egész régió, különösen Lengyelország számára. Ez nemcsak Ukrajnát fenyegeti, hanem Lengyelországot és a Baltikumot is. Mi aggódunk és segítséget kérünk a partnereinktől azért, hogy megállítsuk az ilyen akciókat a régiónkban és Ukrajna körül”.

Arra a kérdésre, hogy konkrétan mit várnak a NATO-tól, az ukrán kormányfő a következőket mondta:

Együttműködést, technológiát, fegyvereket, a katonáink kiképzését.

Talán felderítő-repüléseket is kérünk a NATO-tól. De nem csak a NATO-tól, hanem az összes külföldi partnerünktől segítséget kérünk, azoktól is, akik nem tagjai a NATO-nak. Támogatást, jelenlétet várunk a Fekete-tengernél a NATO-erők részéről, az orosz határ közelében, azért, hogy megállítsuk a provokációt és az agressziót”.

Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Összesen 117 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Marha ukránok. Putyin szinte már könyörög a tárgyalásokért. Nem akar háborúzni, de a határaihoz NATO rakétákat sem akar.
Az USA és a NATO nagyon durva. Igaz, nem a saját hazáját destabilizálja, hanem Európát.........

Kérdezd meg az Európát az oroszokkal egymás között felosztó nyugat hatalmakat, miért adták annak idején orosz kézre? Nem volt önálló tagállam, így orosz enklávé lett belőle.

A jaltai konferenciáról, az ott született megállapodásról hallottál már?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés