Lenin egymilliókettőért tárgyal Kun Bélával

2021. november 18. 8:00

Írta: Sal Endre
Szocreál tárgyak kerülnek kalapács alá csütörtökön este a Pintér Aukciós Ház online árverésén. A kommunizmus nagyságát hirdető festményekre, szobrokra és plakátokra befektetők és kincsvadászok egyaránt licitálnak.

Az aukció egyik különleges darabja Ék Sándor nagy méretű festménye. Róla tudni érdemes, hogy a festészetének korai éveit az avantgárd hatotta át, ám később a munkásmozgalom felé fordult. Olyannyira, hogy a szocreál egyik meghatározó alkotója lett. A festményen hárman ülnek az asztalnál. Vlagyimir Iljics Lenin, Kun Béla és Szamuely Tibor. Válogatott társaság... A kikiáltási ára 1 millió 200 ezer forint és gyanítható, hogy gazdára talál, nem csak a témája, hanem az alkotó miatt is.

Pintér Péter, az aukciósház vezetője tíz éve rendez szocreál árveréseket. A hazai kereslet is jelentős, de nem egyszer

amerikai gyűjtők, múzeumok is vásárolnak

a Soha többet. Harmadszor! névre keresztelt aukciókon. A gyűjtők mellett persze a befektetők és a kincsvadászok is licitálnak a tárgyakra. Nem mellékesen sokszor kvalitásos alkotók festményei, szobrai kerülnek kalapács alá, a Rákosi-rendszertől kezdve ugyanis a szocialista realizmus művészeti irányzatát senki nem kerülhette meg. Voltak művészek, akik magukénak érezték az irányzatot, a többiek pedig megélhetési célból alkottak a politikai ideológiát támogató műveket.

Sztálin és Lenin. Fotó: www.axioart.com

A csütörtöki árverésen így a híres szobrász, Kisfaludi Strobl Zsigmond gipsz szobra is szerepel, amelyen Sztálin és Lenin látható. A leírásból kiderül, hogy

Sztálin orra sérült, a nyaka ragasztott.

Talán nem véletlenül, hiszen a szocreál festmények és Lenin-mellszobrok a rendszerváltás idején sokszor a kukában landoltak. Pintér Péter szerint a korszak műremekeket is hozott, ám sok amatőr alkotással is találkozni a piacokon. Az aukciós ház vezetője szerint a retro térhódításával a szocreál is felértékelődött, ám a rendszerváltás után több mint harminc évvel azért már azt is érezni, hogy szűkül a piac, egyre kevesebb nívós műtárgy kerül elő.

Ha valaki tehát úgy érzi, csütörtökön akár egy Sztálin-festményt is beszerezhet magának, vagy éppen azt a festményt, amelyen Lenin stratégiai eligazítást tart. Ha beragad a tétel, hatszázezer forintért a nappalija falára kerülhet…

Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Füttyös kalauznőért azért adnék némi pénzt.

Gyurcsányék takarítottak?

És hogy miről tárgyaltak:
Ahhoz azonban, hogy Kun Béla az orosz hadifogságból hazakerülve a Tanácsköztársaságot kikiálthassa, befolyásos pártfogóra volt szüksége. Ne is kerteljünk, Lenin elvtársra.
1918 novemberének közepén Moszkvába kérették annak a magyar katonai küldöttségnek a vezetőjét, aki a háború végével a hadifoglyok hazajuttatását próbálta intézni. (Ami nem volt könnyű. Az én nagyapám is csak 1920-ban tudott hazajönni Vlagyivosztokon és a déli-tengereken keresztül.)
Tehát a magyar tisztet maga Lenin fogadta és azonnal rá is tért a lényegre. „Azért kérettem ide – mondta – hogy bemutathassam önnek dr. Sebestyén Emil orvos ezredest. Tegyen meg mindent azért, hogy az ezredes haladéktalanul és biztonságban visszatérhessen szülőföldjére, Magyarországra. Személyes érdekem fűződik a hazatéréséhez.
1918. november 17-én Budapestre érkezett dr. Sebestyén Emil, aki nem volt más, mint maga Kun Béla. Lenin kérésére titokban csempészték be Magyarországra, hogy ott megszervezze és útjára indítsa a kommunista revolúciót, ami egy újabb lépést jelenthet a kommunista világforradalom felé, amely majd tervszerűen eltörli a korrupt kapitalista rezsimeket.

A proletárforradalom és a kommunista rendszerek exportja olyan alapelv, ami nem valósítható meg a hátország rendbetétele nélkül. Ez Lenin tanításának részét képezte. Ezért folyt a vörös terror Szovjet-Oroszországban és ezért volt rá szükség Magyarországon is.

Magam a szobrot próbálnám értelmezni, csak sajnos már régen tanultam művtörit.

Tehát ez egy Probiden szobor, amelyben a művész azt a pillanatot ragadja meg, amikor is nem ért oda (IGEN, PONT ODA) elég hamar, így már nem tudta levetni a fürdőköpenyét sem.
Azonban a nagyszerű Sztálin (Kamala) kisegíti Lenin-Bident, és visz papírt neki.

Persze lehet más értelmezés is, azonban szerintem ez a helyes. Akinek nem tetszik, azt agyonlőjük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés