Görögország bevezeti az idősek kötelező oltását

2021. november 30. 16:32
Havonta 100 eurót, vagyis csaknem 37 ezer forint büntetést kell fizetniük azoknak a 60 év feletti görögöknek, akik nem oltatják be magukat.

2022. január 16-án hatályba lépő intézkedést kedden jelentette be a görög kormány az egészségügyi rendszer egyre elviselhetetlenebb terhelése miatt – írja a Portfolio.

Görögország az első az EU tagállamai között, amely korcsoport-specifikusan vezeti be a kötelező oltást, más országokban ezt inkább munkavégzés (pl. egészségügy és nagy kockázatú alkalmazottak) alapján lépték meg. Az ország 11 milliós lakosságának 63%-a van teljesen beoltva, 520 ezer 60 feletti állampolgár még nem kapta meg az oltást.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök szerint nehéz, de szükséges döntés ez több mint félmillió oltatlan idős görög védelme érdekében. „Ez az egészség ára” – fogalmazott. A legnagyobb ellenzéki párt, a Syriza viszont büntető jellegűnek és pénzügyileg túlzásnak nevezve kritizálta az intézkedést, mondván, máshol nincs erre példa. A havi 100 eurós büntetés valóban sokat elvihet az átlagosan 730 eurós görög nyugdíjakból.

Görögországban november óta nem léphetnek be az oltatlanok olyan zárttéri helyekre, mint az éttermek, mozik, múzeumok és edzőtermek. A járvány kezdete óta 931 183 fertőzöttet és 18 067 halálesetet regisztráltak.

Nyitóképen: Oltásra érkező görögök. Fotó Sakis Mitrolidis / AFP

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És ezt a cikket a Mandineren 11 személy kedvelte.
No comment.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés