Svájcban népszavazással döntenek a Covid-szigorítások eltörléséről, miközben hetente 40-50 százalékkal több a fertőzött az országban

2021. november 27. 16:13
Ráadásul a svájciaké az egyik legalacsonyabb oltottsági arány Nyugat-Európában.

A svájci koronavírusos esetek száma exponenciálisan növekszik, ám mint az Euronews írja, ennek ellenére sem rendelnek el újabb szigorításokat, sőt: vasárnap népszavazás dönthet az eddigi korlátozások némelyikének felfüggesztéséről.

Mint a portál írja: svájci kormány a járvány kezdetétől fogva megpróbált egyensúlyozni: intézkedéseket hozott a koronavírus terjedésének megfékezésére, ugyanakkor igyekezett hű maradni a közvetlen demokrácia svájci rendszeréhez, amelyben a kormánynak kevés hivatalos hatalma van, és az embereké a végső szó.

Nem szigorítottak

A portál hozzáteszi: Svájcban a zárlatok sosem voltak olyan szigorúak, mint szomszédainál. Az emberek akkor mozoghattak a szabadban, amikor csak akartak, és az iskolákat is csak néhány hétre zárták be. Bevezették a Covid-igazolványt, amely vagy a védőoltást, vagy a negatív tesztet, vagy a megbetegedés utáni védettséget igazolja. Szeptember óta csak ennek felmutatásával lehet belépni a bárokba, kávézókba, éttermekbe, mozikba, múzeumokba, sporteseményekre és az egyetemi órákra.

A kormány azt remélte, hogy az intézkedések ösztönözni fogják az embereket a védőoltások beadására. Ehelyett sokan az utcára vonultak, számos erőszakos demonstrációt is tartottak, mások pedig elég aláírást gyűjtöttek össze ahhoz, hogy a vasárnapi népszavazáson megtámadják a Covid-igazolványt.

Nyitóképen: Covid-korlátozások miatt tüntető svájciak. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

Összesen 89 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Bevezették a Covid-igazolványt, amely vagy a védőoltást, vagy a negatív tesztet, vagy a megbetegedés utáni védettséget igazolja. Szeptember óta csak ennek felmutatásával lehet belépni a bárokba, kávézókba, éttermekbe, mozikba, múzeumokba, sporteseményekre és az egyetemi órákra."

Eljön még majd az az idő is, hogy csak Covid-igazolvánnyal lehet belépni a szavazóhelyiségekbe, vagy pedig postán szavaznak majd. Választások USA módra mindenhol.

"Az lmbtq is nagy divat lett arrafelé."

A divat változásait irányítani lehet.

Igazad van, szerintem.

Gazdag idióták.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés