Karikó Katalin is megszólalt az új szupervariánsról

2021. november 27. 17:54
A biokémikus szerint két hét múlva kiderül, hogy hatékony-e az omikron-variáns ellen a jelenlegi vakcina.

Több vakcinagyártó cég, így a Pfizer is laboratóriumi vizsgálatokat folytat a Dél-Afrikában megjelent új, omikronnak nevezett koronavírus-variáns miatt.

Az ATV Híradóval Karikó Katalin írásban azt közölte:

A Pfizer egy esetleges új oltóanyag kifejlesztését az eddigi 100 napról 31 napra tudja csökkenteni.

Hozzátette: nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben. Jelenleg azt nézik, hogy az oltottak megbetegszenek-e Dél-Afrikában.

Karikó tudatta: „egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hongkongban karanténba került és pozitív lett tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna.” Mint fogalmazott, „most majd azt figyelik, hogy mi történik az oltottakkal és azokkal, akik nem kaptak oltást.”

Nyitókép: Ander Gillenea / AFP

Összesen 288 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha a tüskefehérje megváltozna, akkor talán vagy véget érne a járvány, vagy a vírusnak a sejthez kapcsolódását másképp kéne megoldania. De ez esetben talán már egy új törzsről lenne szó és egészen más tüneteket okozna.

"pont a csekély átoltottság véd."

Ahogy talán Fehéroroszországban is, ahol csak 25% az átoltottság, és kb. tizede az áldozatok száma MO-hoz képest. miközben kb. ugyanannyi a lakosság száma.

"marketing célból,"

Mindenesetre, Európa szerte csökkent az oltakozási kedv. Tavaszkor az emberek még maguktól álltak sorba, manapság már a munkáltatókon keresztül is szükség van a kényszerítésre. Nagy különbség.

Szerintem ha az immunrendszer megismerkedik egy zöld vírussal, akkor a vírus hiába változik libazöldre, még mindig zöld és az immunrendszer a zöldet felismeri. Ezért gondolom, hogy a hagyományos vakcinák jobbak.

Mindenesetre, ha nem is vagyok oltásellenes, nem tervezem, hogy beoltsam magam. Nátha ellen szerintem nem kéne, még akkor sem ha valami újfajta vírus okozza.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés