Az Omikron nevű új koronavírus-variáns akár 40%-kal is csökkentheti a vakcinák hatékonyságát

2021. november 26. 22:57
Az új koronavírus-szupertörzs úgy fejlődött ki, hogy az alfa, béta és delta legrosszabb mutációját kombinálta – írta meg a Daily Mail.

Brit tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az új változat kétszer annyi mutációt tartalmaz, mint a delta variáns. Szakértők úgy vélik, hogy ez akár 40 százalékkal is csökkentheti a koronavírus elleni oltások nyújtotta védelmet. Sajid Javid brit egészségügyi miniszter tegnap este bejelentette, hogy hat afrikai országból tiltják meg a beutazást a szigetországba, hasonló rendelkezéseket az EU is bejelentett. 

A botswanai Covid-variánst szakértők a valaha volt legártalmasabb vírustörzsként írjak le

A mutáns tartalmazza a vírus korábbi verzióinak összes veszélyes mutációját, valamint még sok olyat, amely az eddigi legfertőzőbbé, és mindez az oltóanyagokkal szemben leginkább rezisztenssé teszi. 

A szupertörzs megszerezte a delta azon mutációit, amelyek olyannyira fertőzővé tették ezt a változatot, hogy az hónapok alatt vált a világon a legdominánsabb verzióvá. Az új változat azonban tartalmazza a béta-variánson látható vakcinarezisztens elváltozásokat is, és ez további aggodalomra adhat okot.

Az új törzs tartalmaz egy korábbi mutációt is, amely tavaly télen serkentette az alfa variáns terjedését az Egyesült Királyságban. 

Minden jel arra mutat, hogy a Bostwana-törzs hónapokon belül a világ domináns törzsévé válhat

Dél-Afrika lakosságának természetes immunitása nagyon magas, ezért a vírus könnyen terjed, ez pedig lehetővé teszi a korábbi Covid-betegek könnyű lefolyású megfertőződését. A szakértők szerint ez a „legrosszabb változat, amit valaha láttak”, és aggasztja őket a benne található mutációk kiemelkedően magas száma, miután a variáns 32 különböző mutációt tartalmaz a tüskeproteineken. 

Ez a valaha feljegyzett legtöbb mutáció, kétszer annyi, mint ami a jelenleg domináns delta törzsön található.

A szakértők attól tartanak, hogy a mutációk a legjobb esetben is minimum 40 százalékkal csökkenthetik a jelenleg használt vakcinák hatékonyságát. Ennek az az oka, hogy a B.1.1.529-en sok változás a vírus tüskeproteinjén található. A jelenlegi vakcinatermelés arra készteti a szervezetet, hogy felismerje a vírus régebbi verzióiból származó tüskeproitein-változatait. Mivel azonban a tüskeprotein nagyon másképp néz ki az új vírustörzsön, így a szervezet immunrendszere nehezen tudja felismerni azt és leküzdeni a kialakuló betegséget. 

A Botswana-törzs tartalmaz olyan mutációkat is, amelyek a delta változaton találhatóak, és amelyek lehetővé teszik a könnyebb terjedést.

A szakértők figyelmeztetnek arra, hogy legalább két hétig nem tudják még pontosan, hogy mennyivel fertőzőbb az új vírus, és hat hétig nem fogják tudni megmondani azt sem, hogy milyen hatással van a Covid-fertőzés kórházi kezeléseire és a halálozási adatokra. 

***

Fotó: Monirul Bhuiyan / AFP

Összesen 121 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amikor még teszt alatt voltak a mRNS vakcinák, akkor azt mondták, hogy mutációknál a vakcina hatásfoka csökkenni fog, de semmi baj, az új vírusból kell tartalmaznia információt a frissített vakcinának, nagyjából két hét alatt képesek reagálni az új törzsekre. Ezt mondták akkor, azóta eltelt több, mint egy év, már a deltát is elhagytuk, és egyszer nem hallottam, hogy most már az új vakcinával oltanak.

Rhinovírus: szezonális náthát okozó vírusok.
Ennek a csoportnak a leggyakoribb képviselője a koronavírus. Mikor a gyerek tüsszög, folyik az orra, az jó eséllyel koronavírus. Persze nem a vuhani laborszökevény.

"A gyerekeket igenis oltani kell, mert veszélyeztetik az oltatlanokat,"

A természetben ez fordítva van. Például az elefánok a saját testükkel védik csemetéiket ha veszély van, nem törődve saját biztonságukkal. Az ember az első élőlény, mely hajlandó a saját kolykeit kockázat alá vetni, hogy biztonságérzetet nyújtson felnőtt tagjainak. Én már idős vagyok, ezzel veszélyeztetett is, de nem tudnák a tükörbe nézni, ha elvárnám, hogy az unokáim az én biztonságom miatt oltassák be magukat. Így aztán azt mondom, a gyerekeket NE!

Te is részesedsz?
:D
Senki nem vitatja, hogy értelmes. Kérdés, hogy mire használja az értelmét.
Fauci egy pszichopata bűnöző.

Na, ez az a hozzászólás,amire értelmes ember márnem válaszol.
Remélem, hogy @Zotron is így gondolja.

Touché! Micsoda meggyőző er van ebben a hozzászólásban!
Gratulálok. Felülmúlod önmagadat.

Szerintem ez egy szarkasztikus hozzászólás volt részéről, és te félreértetted.

https://www.mmegi.bw/news/four..

"all the four had been fully vaccinated for Covid-19."

Ehe. Klassz.

Tényleg tökjók ezek az oltások.

:D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés