Két héttel Márki-Zay győzelme előtt még Dobrevet látták befutónak, most ellenzéki előnyt mértek

2021. november 15. 20:06
A Böcskei Balázs vezette IDEA Intézet szerint a teljes népességen belül vezet az ellenzék a Fidesszel szemben. Egy hónapja ugyanezt mondták Dobrev Kláráról Márki-Zay Péterrel szemben.

Október végén, november elején a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt: az ellenzék 39, a kormánypárt pedig 38 százalékon áll – derült ki az IDEA Intézet friss kutatásából.

Márki-Zayt csak a harmadik helyre mérték

Árnyalja azonban a képet, ha megnézzük, hogyan vélekedett a Böcskei Balázs vezette közvélemény-kutató cég október elején, tíz nappal Márki-Zay Péter előválasztási győzelme előtt. Egy október 7-én ismertetett felmérésben – amelyet az IDEA a Závecz-cel közösen készített, utóbbi szervezte a kutatás lebonyolítását, Böcskeiék az adatok elemzését végezték el – ugyanis azt állapították meg, hogy  az ellenzéki szavazók az összes ellenzéki szavazó, valamint az aktív bizonytalanok és titkolózók közös csoportjának egyharmada szerint Dobrev Klára tudná leginkább legyőzni Orbán Viktort. Tőle 7 százalékponttal lemaradva Karácsony Gergely a második, míg Márki-Zay Péterről a vizsgált sokaság 24 százaléka gondolja, hogy le tudná győzni Orbán Viktort. Az ellenzéki szavazók, valamint a választáson részt venni kívánó ismeretlen preferenciájúak 46 százaléka, azaz relatív többsége úgy gondolta, – legalábbis a felmérés szerint – hogy a három jelölt közül Dobrev Klára tudna a legjobban kormányozni.

Dobrevtől jelentősen lemaradva Márki-Zay Péter következett 22 százalékkal. 

Ehhez képest a közelmúlt ismert: az október 10-17 között megrendezett miniszterelnök-jelölti választáson, a második fordulóban, a hódmezővásárhelyi polgármester a nagyvárosok ellenzéki szavazóinak segítségével valósággal kiütötte a DK jelöltjét, 56-44 arányban győzött.

Tanácsadói szálak

A Dobrev Klárát győztesnek kihozó kutatáshoz, ( illetve a DK-s politikust győztesnek beállító elemzéshez, amelyet az IDEA végzett) nem árt tudni azt sem, hogy az intézetet vezető Böcskei fővárosi tanácsadóként formálisan Gy. Németh Erzsébet DK-s politikus hivatalának dolgozik. „Információink szerint az elemző társadalmi kapcsolatokért felelős önkormányzati főtanácsadóként tevékenykedik, havi 700 000 forintos illetményért a Humán Területek Főpolgármester-helyettesi Irodájánál (itt dolgozik kulturális tanácsadóként egyébként Kálmán Olga is havi 1 millió forintért)” – írtuk áprilisban Böcskei Balázsról, aki akkor azzal került be a hírekbe, hogy

azt próbálta megmagyarázni az ATV-ben, hogy a DK nem kampányolt a keleti vakcinák ellen.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az IDEA mostani kutatásában a biztos pártválasztóknál már Fidesz-előnyt mér. Ezek után mindenki eldöntheti, megbízhatónak tartja-e ezeket a felméréseket. Ön hogy vélekedik erről? Írja meg kommentben.

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Karácsony azt mondta, nem hisz a közvéleménykutatóknak.
Horn Gábor azt mondta, ő aztán tudja, hogyan készülnek a közvéleménykutatások.
Bármit és annak az ellenkezőjét is képesek mérni.

Ahogy elnézem, megdöbbentően sokat. A kérdés az, h. ez változtatni fog-e az O1G hívők politikai orientációján. Szerintem még erre sem lehet mérget venni.

Ennek ellenére reménykedem, h. NEM lesznek elegen. Szép lassan magukat és egymást nyírják ki, természetesen a kormányzó erő is felvette a kesztyűt, ez NEM az önkormi választás előtti bénaság, ami az eredmények hatásába vetett hiten alapult. Az ellen-média hatását leginkább a miénk semlegesítheti a jelek szerint.

Mintha a tömegek transzcendens utáni vágya a vallásgyakorlók számának drasztikus csökkenése jellemezte korban így is jutna érvényre.

A kettő meg kettő lehet három és öt is?
Netán az IDEA elemzői nem ismerik a számokat?

Az ellenzéki pártok közös listája 39, a Fidesz-KDNP 38 százalékon áll. – írják. Ezzel szemben a diagram adatai szerint az ellenzéki pártok közös listája 38, a Fidesz-KDNP 39 százalékon áll.

A pártok részletes adatai szerint a Fidesz-KDNP 34 % az összefogás pártjai ugyancsak 34 %-on állnak.

Mitől lett kevesebb a Fidesz-KDNP támogatottsága? Mitől lett több az összefogás listára összesített adat az összefogás hat pártjánál?

MSZP-P 7 %
DK 11 %
LMP 2 %
Jobbik 9%
Momentum 5 %
Összesen: 34 %

Forrás: https://kozvelemenykutatok.hu/..

A saját felmérésem szerint Fidesz-KDNP 39 %-on, az összefogás pedig 34 %-on áll a felnőtt teljes népesség körében.

Komplett elmebetegek vagytok. A saját véleményeteken kívül semmi kézzelfoghatót nem tudtok mondani, hogy miért akartok kormányváltást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés