Rekordáron, 35,9 millió dollárért kelt el Vincent van Gogh egy akvarellje

2021. november 12. 10:27
Még a nácik kobozták el a festményt egy Rothschildtól.

Rekordáron, 35,9 millió dollárért (11,4 milliárd forint) kelt el egy nácik által elkobzott festmény, Vincent van Gogh Szalmaboglyák című akvarellje – közölte a Christie's.

Soha nem adtak még ennyi pénzt a holland posztimpresszionista egyetlen vízfestményéért sem.

A képért előzetesen 20 millió dollárt vártak a csütörtöki New York-i árverés szervezői.

A kép története

A Meules de blé (Szalmaboglyák) című, 1888-ban készült képet Edwin L. Cox, a tavaly 99 évesen elhunyt texasi olajmágnás gyűjteményének más darabjaival együtt bocsátotta áruba a Christie's. A vitatott tulajdonú festmény eladását az tette lehetővé, hogy a néhai olajmágnás és az egykori műgyűjtők örököseinek sikerült megegyezniük.

A festményt, amelyen aratómunkások fölé magasodó szalmaboglyák láthatóak, 1913-ban vásárolta meg Max Meirowsky német gyáriparos, aki 1938-ban Amszterdamba menekült a nácik elől. A műgyűjtő a képet egy párizsi műkereskedő gondjaira bízta, aki eladta azt Alexandrine de Rothschildnak, a híres bankárcsalád egyik tagjának. A második világháború kitörésekor Alexandrine de Rothschild Svájcba menekült,

műgyűjteményét pedig Franciaország német megszállása idején a nácik elkobozták.

A képnek a háború vége és az 1970-es évek közötti sorsa ismeretlen. Cox 1979-ben vásárolta egy New York-i galériától. A Christie's szakértője szerint a Szalmaboglyák Van Gogh egyik legnagyobb hatású papírképe, amely valaha is piacra került. Az árverés előtt a festményt Londonban állították ki. Első ízben láthatta a nagyközönség azóta, hogy 1905-ben szerepelt egy Van Gogh-retrospektíven az amszterdami Stedelijk Múzeumban.

(MTI)

Nyitókép: VincentVanGogh.org

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem tudom megállni,hogy ne meséljem el vonatkozó élményemet. Amikor 1990-ben Amerikában tartózkodtam, valamelyik nagy múzeum, a MoMa vagy a Guggenheim kiállította van Gogh egyik képét, amit akkoriban adtak el rekordáron, valami 27 millió dollárért, amivel Time címlapjára is felkerült. Ahogy álltam sorba a kép előtt, az előttem álló emberek beszélgetésfoszlányaiból három szó szűrődött ki jól hallhatóan újra és újra: "27 millió dollár... 27 millió dollár" mintha a képnek ez lett volna a legfontosabb és egyetlen említésre érdemes tulajdonsága.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés