Horvátországban és Szlovéniában is újabb szigorításokat vezetnek be a vírus ellen

2021. november 4. 17:50
A drasztikusan növekvő esetszámok miatt akarják a vírust megfékezni.

A drasztikusan növekvő esetszámok miatt Horvátországban és Szlovéniában is újabb szigorításokat terveznek bevezetni a koronavírus-járvány megfékezésére – derült ki a két kormány csütörtöki jelentéséből.

A helyzet Horvátországban

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kabinet ülését követően elmondta: a nap folyamán a nemzeti válságstáb még egyeztet a minisztériumokkal, és várhatóan a testület pénteki sajtótájékoztatóján már bejelentik az újabb korlátozásokat, addig azonban nem akart részletekbe bocsátkozni.

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt 24 órában 6310 új fertőzöttet regisztráltak az országban, a járvány kezdete óta a legtöbbet, s a vírus okozta Covid-19 betegségben 32-en haltak meg.

A gyors növekedés okait önmagunkban, az alapvető járványügyi intézkedések figyelmen kívül hagyásában, valamint a védőoltás nyújtotta előnyök felismerésének hiányában kell keresni”

 – mondta. Hozzátette: csak az elmúlt egy napban 233-an kerültek kórházba. Az elmúlt egy héten a kórházban kezeltek 72,8, a lélegeztetőgépre került betegek pedig 77,2 százaléka nem volt beoltva.

Az, hogy nő az oltakozási hajlandóság, szerinte bizalomra ad okot, bár úgy vélte, elkéstek vele. Tavasszal kellett volna felvenni a vakcinát, hogy őszig megfelelő immunitást szerezzenek az emberek – húzta alá a miniszter. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 922 763-an kaptak védőoltást – a jogosultak 47, a felnőtt lakosság 56 százaléka – közülük 1 806 387-en már a második adagot is felvették.

A szlovén helyzet

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 4511 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a járvány kezdete óta ez a legmagasabb napi adat. A Covid-19 szövődményei miatt kilenc beteg halt meg. A szlovéniai koronavírusos betegek közül 735-en vannak kórházban, 169 pácienst intenzív osztályon kezelnek.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 191 148-an kaptak védőoltást, közülük 1 121 506-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 57, illetve 53 százaléka.

A szlovén kormány a csütörtöki ülése utánra ígérte, hogy bejelentést tesz az újabb szigorítások bevezetéséről, ezt azonban péntekre halasztotta.

Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora a sajtónak úgy nyilatkozott: az ügy komolyságára tekintettel a kormány pénteki zárt ülésén fogja megvitatja a járványügyi helyzetet, valamint dönt az újabb korlátozásokról, amelyeket a legrövidebb időn belül be kell vezetni.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Roman Jarovitcin

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Menj haza, zárkózz be, elő se gyere a választásokig. Mások meg hadd éljék az életüket.

Bocsánat: hajózz haza.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés