Pártközpontban cseng ki a 99 Mozgalom telefonja

2021. október 27. 17:00
Írta: Nagy Gábor
Még mindig nem lehet tudni pontosan, mennyit költöttek Karácsony Gergelyék az előválasztási kampányra.

Amint arról a Mandiner több alkalommal is beszámolt, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke, Budapest első embere költötte el a legtöbb pénzt a Facebookon az ellenzéki kormányfőjelöltek közül. Ugyan a pontos összeget még nem lehet tudni, Karácsony Gergely és a mögötte álló, magát civilnek aposztrofáló 99 Mozgalom Egyesület jelentős összegeket fordítottak az óriás-plakátkampányra is.

A lapunk által megkérdezett szakértő szerint utóbbi költségei magasabbak lehetnek a szervezet által említett havi 25 millió forintnál. Megjegyzendő, a főpolgármester október 8-i visszalépését megelőzően Márki-Zay Péter arról beszélt, Karácsony kampánybüdzséje 500 millió körül mozoghatott.

A baloldali városvezető a kampányköltségekkel kapcsolatos kérdésekre kifejtette: „Az a pénz, amit elköltöttem az előválasztási kampányban, azt a politikát építette az első fordulóban, amit képviseltem. És most azért vagyok itt, hogy ezt a politikát, annak stafétáját átadjam valakinek, akiről tudom, hogy el is fog vele jutni a célba.”

Forrás: Facebook

Portálunk többszöri érdeklődésére a Főpolgármesteri Hivatal október 14-én közölte: „A kampányköltéseket a törvényben előírt határidőig nyilvánosságra fogjuk hozni, a jövő héten a 99 Mozgalom költései a mozgalom honlapján nyilvánosak lesznek.”

Ez a mai napig nem történt meg, a szervezet pedig írásban nem reagál a Mandiner megkereséseire.

Pártközpontban csengett ki a civil mozgalom telefonja

„Szükség van a közös ügyeinken együtt gondolkodó és együtt cselekvő közösségekreolvasható a 99 hitvallásában azt is sugallva, hogy egy civil kezdeményezésről van szó. – (…) Ennek jegyében indítjuk útjára a 99 Mozgalmat. Közösségünkhöz bárki csatlakozhat, aki híve és támogatója a változásnak, Magyarország újraegyesítésének.”

Csakhogy amint a Mandiner kiszúrta, a 99 adatvédelmi tájékoztatójában szereplő telefonos elérhetőség megegyezik a Párbeszéd kapcsolattartási telefonszámával. Amikor Karácsony kampánybüdzséjéről érdeklődtünk a 99-nél, a párt képviselői irodájánál kicsengő telefonon keresztül azt a tájékoztatást kaptuk, hogy kérdéseinket küldjük el a Párbeszéd e-mail címére is. Ezt meg is tettük:

  • Mikor lesznek nyilvánosak Karácsony Gergely előválasztási kampánybüdzséjének pontos számai?
  • Mely felületen fogják ezeket az adatokat feltüntetni?
  • Mikor fedik fel a 99 Mozgalom támogatóit?
  • Belépett-e már a 99 Mozgalomba Márki-Zay Péter?
  • A 99 Mozgalom és a Párbeszéd fogja-e anyagilag is támogatni Márki-Zay Péter kormányfőjelölti kampányát?

Kampánybüdzsére vonatkozó válaszokat azonban Karácsony pártjától sem kaptunk.

Arra kérdésre, hogy a 99 adatvédelmi tájékoztatójában szereplő telefonos elérhetőség miért egyezik meg a Párbeszéd kapcsolattartási számával, a párt ügyintézője közölte: a szervezet adatait nem ők kezelik, a párt független a 99-től.

Pártfinanszírozási trükk

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a portálunknak korábban felvetette: a 99 létrehozásával Karácsonyék megkerülték a hivatalos párt- és kampányfinanszírozást, amely például megtiltja a külföldi adományok, pénzek elfogadását. A szervezet esetében viszont ilyen kikötés nincsen, így a szakértő szerint ezen az úton akár a Soros-hálózat felől érkező külföldi forrásokat is a saját kampányára tudta felhasználni a főpolgármester.

Címlapkép: Facebook

***

Ez minden, csak nem ellenzékváltás és jobboldaliság – összeomlóban a Márki-Zay-jelenség

A Mandiner Reakcióval hétről hétre igyekszünk elmagyarázni fontos (itthoni és külföldi) közéleti ügyeket közérthetően és lényegre törően. Célunk, hogy néhány percben vázoljunk a Mandiner felületein egyébként bővebben és alaposan is kifejtett, bemutatott témákat. Az első rész a baloldali előválasztást megnyerő Márki-Zay Péter állítólagos jobboldaliságáról, kereszténységéről, illetve arról szól, hogy bár egyesek azt mondják róla, mégsem váltotta le az ellenzéket.

Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzéknek minden karácsonya egyszerre jött. És egyszerre ment el.

Tessék mondani, ez már a Monty Python? :)))

A magyarokat a csizma nem akkor érdekli, ha gumi, hanem akkor, ha Sztáliné.

Rinyálni fogtok, hogy elcsalták, megint kihajtanak titeket az utcára, nehogy az ellenzéken kérjétek számon a vereséget. Ahogyan 2018-ban volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés