Felmérés: jelentős Fidesz-előny fél évvel a választások előtt

2021. október 26. 15:44
A kormánypárt jelentős előnyének legfőbb oka, hogy a Budapesten kívüli Magyarországon kiemelkedő a támogatottsága – derül ki egy közvélemény-kutatásból.

Ha most vasárnap lennének a választások a Fidesz-KDNP 55, a baloldali közös lista 44, a többi pártlista összesen csupán 1 százalékot kapna – derül ki a pártpreferencia mérését most indító Real-PR 93. közvélemény-kutató múlt heti méréséből. Az elemző arra a következtetésre jutott, hogy lényegében kétpártrendszer alakult ki Magyarországon 2021 őszére. A Fidesz és a baloldal közös listája küzd csak egymással a következő választáson, az összes többi pártra várhatóan leadott szavazatok elenyészőek. Hiába vannak szimpatizánsai Szanyi Tibornak, a „kétfarkúkutyáknak” vagy a Mi Hazánknak, a részvételüket biztosra ígérő polgárok végül csak a jobb- és a baloldal között fognak választani.

A teljes felnőtt népesség körében a Fidesz-támogatók aránya 46 százalék, míg az ellenzékkel szimpatizálók aránya 42 százalék. Egyéb pártokra a választópolgárok 2 százaléka lenne hajlandó szavazni, 10 százalékuk pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a pártpreferencia-kérdésre. A jelenlegi kormánypárt újraválasztása már ebben a körben is biztosnak tűnik, a választást ugyanakkor csak az azon érvényes szavazatukkal résztvevők döntik el. Márpedig a Fidesz-tábor aktivitása nagyobb:

a részvételüket biztosra ígérő választók 55 százaléka a Fideszre, 44 százaléka a baloldalra szavazna.

Ez az eredmény már Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltségét is figyelembe veszi, mivel az adatfelvétel a baloldali előválasztás második fordulója után készült.

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 126 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

MZP ostoba ál-kegyessége, zavaros mellébeszélése soha nem fog többséget kapni, de a jobboldalnak keményen kell érvelnie, rámutatnia ennek a futóbolondnak az emeletes marhaságaira. S főként szavaznunk kell...

Két dolog zavar:
1. Jönnek előna semmiből ezek a soha nem látott új cegek.
2. Közben a régi motorosok (Medián, Závecz, Nézőpont, Századvég) nem, vagy csak rendszertelenül közölnek kutatási eredményeket.
Ez nonszensz.

Akkor erősen hatott a migráns tematika.
Sajnos jelenleg ilyen erejű téma nincsen.

A szomorú az, hogy Neked kell ezekre felhívnod a Fidesz figyelmét.........akkor, amikor már Orbán nyakába liheg az ellenzék.

Az sem reális, hogy 1 százalékot mérnek az "egyébnek".

A Mi Hazánk csak a járványszkeptikus retorikával is simán küszöb környékére kerülhet, és a Kutyapárt is jó pár százalékoz elvihet (ezért mobdjuk sanszos, hogy a Hálózat nem is engedi indulni).
Még 2002-ben vagy 2006-ban is nyílt némi tér kisebb pártoknak a két nagy tömb mellett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés