A Telex sem talált sok megvalósult Karácsony-ígéretet

2021. október 26. 8:27
A jobboldalisággal nem vádolható lap szerint, fele se valósult meg Karácsony ígéreteinek, ellenben kijelenthető, hogy az előző éra alatt megszokott lendületes fejlődés megállt Budapesten.

Két éve lépett hivatalba Karácsony Gergely. A jeles alkalomból a Telex összeszedte, hogy Budapest főpolgármesterének a választási ígéreteiből mennyi valósult meg. Összesen 23 ígéretet számoltak össze, amiből szerintük 14 ígéret beváltatlan maradt.

Amik sikerültek

Minden évben 20 ezer forint fűtési támogatást adni a nyugdíjasoknak és a rászorulóknak: Ez sikerült, bár a 200 milliós keretű Lakásrezsi program annyira érdektelen, hogy bár idén is és jövőre is benne van a költségvetésben, a tavalyi keretet ki sem tudták meríteni, mert nem volt annyi jelentkező család.

Fővárosi szűrőprogram a rákos megbetegedések kiszűrésére: Ez is sikerült, 2 milliárd forintból összesen 31 ezer 770 CT- és 9 ezer 846 MR-vizsgálat vált elérhetővé a főváros lakói számára.

Ingyenes tömegközlekedés a 14 éven aluliak számára: Szintén siker, a döntés megszületett, a fiatalok ingyenesen utazhatnak a BKV járatain.

Ami már nem jött össze

Átláthatóság, avagy feldolgozzák a Tarlós-éra szerződéseit és kivizsgálják a bűncselekményre utaló jeleket: Ebbe bár belekezdett a főváros, de beletört abba Karácsonyék bicskája, hogy legyen is valami. Volt vizsgálat a Biodóm és a 3-as metró ügyében, amikből végül feljelentések is születtek, viszont azokat a rendőrség „visszadobta”. Mondhatni, sok hűhó volt a semmiért az „alkalmatlannak is alkalmatlan” főpolgármestertől.

36 500 forintra csökken az éves bérlet ára: Hát, nem csökkent, bár nem is nőtt, ami pozitív fejlemény, tekintve hogy a főváros eddig húsz busz árát égette el a reklámtenderen.

Budapest legnagyobb zöldövezetének a kialakítása, a Margitszigettől a Római-partig, illetve, minden Budapesten születő gyerek kap egy fát: Zöldövezet nincs, a csemeték pedig nem kaptak csemetét.

Esélyegyenlőségi irodát hoznak létre, mindenki nemek között nem lesz bérkülönbség: Esélyegyenlőségi iroda nincsen, béregyenlőségi adatok sincsenek. 

Új park Észak-Csepelre és a Ferencvárosba: Bár a főváros és a kormány közötti megállapodásba bekerült a két park, viszont még csak az új csepeli közpark tervezése kezdődött meg. Egy szóval, parkok nincsenek, s még egy ideig nem is lesznek sajnos.

Tiborcz-adó: Nem jött össze az 500 millió forint feletti budapesti ingatlanok megadóztatása.

A budapesti önkormányzati bérlakások arányának emelése a lakásállományon belül 4,5-ről 10 százalékra: Egy százalékkal sem változott, a Fővárosi Lakásügynökségnek egyenlőre csak cselekvési terv koncepciója van.

Lakásügyi ombudsman: Nemes egyszerűséggel; nincs ombudsman.

A lakbér igazítása a jövedelmi helyzethez (önkormányzati lakások esetén): Nem tettek így, bár elvileg ez a majd valamikor talán létrejövő Lakásügynökség feladata lesz.

A Ferihegy zaj- és légszennyezésének a csökkentése: Nincs változás, egyenlőre még csak a környezeti hatástanulmány elkészítését kezdték el.

Egységes parkolási koncepció: Semmi nem történt.

A behajtási díj bevezetése: A telexnél jobban nem lehet a kérdés gyökerét megfogalmazni; „még arról sincs döntés, hogy milyen irányba induljanak el”.

Társadalmi párbeszéd a Lánchíd forgalmi rendjéről: Nem tudni, hogy mi lett az eredménye, de talán mindegy is, hiszen végre legalább elindult a Lánchíd felújítása.

A Főpolgármesteri hivatal épület felújítása, park létrehozása a parkolóból: Egyenlőre csak egy árva közbeszerzést írtak ki a Madách térre néző homlokzat levakolására, a park illetve a teljes felújítás kérdéses.

Az autók kivonása hétvégente a rakpartról, annak hosszú távon való visszaadása a gyalogosoknak és kerékpárosoknak: Az autókat kivonták, el is indult a felújítás, ám úgy tűnik, hogy nem lesz visszaadva a gyalogosoknak és kerékpárosoknak. Félsiker.

Változás a BKK elektronikusjegy-projektben: A korábbi mobiljegyek megmaradtak, a projekt megrekedt.

Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Összegzés

Kijelenthető, hogy az előző éra alatt megszokott lendületes fejlődés megállt Budapesten. Jelenleg is csak azok a beruházások folynak, amelyeket még a Tarlós vezette városvezetés készített elő. Az előző főpolgármester szerint, Karácsonynak csak egy dolga lett volna: megfelelő ütemben folytatni ezeket. Elmondása szerint sok hónapos csúszással, csökkentett műszaki tartalommal és végül egy időpontban megindult a legtöbb fejlesztés, amelynek következményét minden nap érzik a fővárosi lakók.

 

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád  

Összesen 117 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És a felsorolás nem is említi a 3-as metró légkondicionálását. Pedig ugye szauna.

Válaszok:
pollip | 2021. október 26. 11:13

Nem. Itt az van, hogy a déká levadássza Karácsonyt. A propagandisták meg dolgoznak.
Nem mindenki hülye, csak ti.

Azért a tanácsadók megkapják a javadalmazásukat. Mind a 42-en.

Már megvan kinek ígérték a székét. Geriből képviselő lesz. A déká az egész baloldalt bekebelezi.

"ÉN FOGOM LEVÁLTANI ORBÁN VIKTORT!"

:)))))

"Minden évben 20 ezer forint fűtési támogatást adni a nyugdíjasoknak"
200 millióból 10 ezer támogatás adható.
Még rászoruló is több van.
Egyébként nem volt szó rászorultságról illetve külön kérésről.
Téved a telex finoman is szólva.

Nem a "telex is megírta"
hanem "még a telex IS megírta"

"A 200 milliós keretű Lakásrezsi program annyira érdektelen, hogy bár idén is és jövőre is benne van a költségvetésben, a tavalyi keretet ki sem tudták meríteni, mert nem volt annyi jelentkező család."

Zavarban vagyok. A létminimum alatt élő rászorulók nem kérik a támogatást? Vagy alig van rászoruló?

Az egymillió fa elültetése is kimaradt.

„Elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon, akik nem adófizető polgárai az országnak, és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötődése nincs is már az országhoz”

Parlamenti beszédében a .........politikus arról is beszélt: azért sem támogatják a választójog kiterjesztését a határon túl élő magyaroknak, „mert sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága”. Azt mondta, hogy „aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra”.

Kit idéztem?

Helyes válasz.
Akkor mi a különbség köztük?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés