Stoltenberg: Oroszország NATO-képviseletének munkatársai hírszerző ügynökök voltak

2021. október 20. 18:11
A NATO-főtitkár közölte, egyes orosz kollégáik „ellenséges tevékenységet” folytattak.

A NATO sajnálja, hogy Oroszország felfüggeszti a katonai szövetségnél működő képviseletének tevékenységét arra válaszul, hogy a szervezet október 6-án kiutasította az orosz képviselet nyolc munkatársát, ők azonban nem diplomaták, hanem hírszerző ügynökök voltak – jelentette ki a NATO főtitkára szerdán Brüsszelben.

Jens Stoltenberg a NATO-országok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozása előtt emlékeztetett arra,

a szövetség október 6-án 18-ról 10 főre csökkentette Oroszország NATO-képviseletének létszámát, az érintettek ugyanis „ellenséges tevékenységet” folytattak. 

„Sajnáljuk Oroszország döntését. Nem segíti elő a párbeszédet és a kölcsönös megértést. A NATO politikája azonban következetes marad, ami azt jelenti, hogy nyitott a párbeszédre” – fogalmazott. A főtitkár a párbeszéd folytatásának fontosságát hangsúlyozta különösen olyan időkben, amikor a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok a hidegháború vége óta nem tapasztalt alacsony szintre süllyedtek. A NATO várja, hogy Moszkva válaszoljon a felhívására – tette hozzá. 

Stoltenberg szerint Navalnij Szaharov-díja, jelzés Moszkvának

Azzal a szerdai bejelentéssel összefüggésben, hogy Alekszej Navalnij kapja idén az Európai Parlament (EP) Szaharov-díját, Stoltenberg kiemelte: az orosz ellenzéki politikus és aktivista kitüntetése erős jelzést küld Moszkvának arról, hogy az orosz nép demokráciát akar.

„Oroszország a korábbinál elnyomóbb hatalommá vált bel- és külföldön egyaránt. Tovább növelte rakétaarzenálját, és ballisztikus rendszereket fejleszt, amelyek valós veszélyt jelentenek az euroatlanti biztonságra. A szövetség aggodalmát fejezi ki Oroszország felé az elmúlt években kifejtetett rosszindulatú tevékenységei miatt” – mondta.

Afganisztánnal kapcsolatban Stoltenberg azt mondta, a NATO mélyreható értékelést végez a misszió működésének eredményeiről, valamint a kivonulás tanulságairól.

Hangsúlyozta: továbbra is összefogásra van szükség a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem sikeréhez, és ahhoz, hogy az ország ne válhasson ismételten a terroristák menedékévé másutt tervezett merényleket előkészítéséhez.

Ennek érdekében a miniszteri találkozó keretein belül a szövetség megtartja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felszámolására irányuló globális koalíció ülését is - mondta, és hozzátette: a tálibok felelősek a terrorizmus elleni kötelezettségvállalásuk betartásáért és Afganisztán biztonságának szavatolásáért.

(MTI, Gebauer Szabolcs, Brüsszel)

Borítókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés