Nemzetközi jelölt a baloldal élén

2021. október 19. 13:21
Deák Dániel – Kosztur András – Matyi Tamás
XXI. Század Intézet
A titokzatos amerikai múlttal rendelkező baloldali miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter kampánya és szlogenjei nemzetközi receptet követ, többek között Ukrajnában, Szlovákiában és Lengyelországban is ezt alkalmazták.

„A magát az elittel szembeszegülőnek beállító hódmezővásárhelyi polgármester több külföldi nagykövettel is egyeztetett, az addigi esélyes Karácsony Gergely pedig egyik napról a másikra váratlanul visszalépett, ami azt jelzi: a globális balliberális körök vele szemben egy új jelöltet támogatnak Magyarországon. A baloldali politikus »elitellenes« kampánya ugyanakkor hamar félremehet, hiszen Gyurcsány Ferenc az előválasztáson tovább erősödött, így a párttal és frakcióval nem rendelkező Márki-Zay Péter erősen kiszolgáltatott lehet a DK vezetőjének, aki megkerülhetetlen tényezővé vált a baloldalon.

Az elmúlt években egyre élesebbé vált a feltűnően külföldi érdekeket szolgáló ellenzék, valamint a nemzeti kormány közötti konfliktus. A baloldal történelmi okokból kifolyólag immár száz éve képvisel nemzetközi programot, őmellé társultak a nemzeti törekvésüket feladó valamikori rendszerellenes pártok (Jobbik, LMP) s megerősíti szövetségüket több olyan párt, amelyek nyíltan vállalják, hogy nem többek egy európai/transzatlanti progresszív–kozmopolita misszió hazai képviselőinél (DK, Párbeszéd, Momentum). Napirendjük meghatározásában segítségükre van a nemkormányzati szervezetek tucatja, tematikájukat egy egész intézményhálózat dolgozza ki, hangjukat pedig felerősíti a kormánykritikus média. Utóbbi háromban az a közös, hogy egyaránt külföldről finanszírozzák őket.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy most Márki-Zay Péter személyében egy olyan baloldali miniszterelnök-jelöltet állítottak, aki hosszú évekig élt külföldön és a jelek szerint politikai kapcsolatokra tett szert az Egyesült Államokban.

Sok a kérdőjel Márki-Zay Péter múltjában, ugyanis eddig kevésbé volt látható az országos nyilvánosságban, a kampány során vélhetően több meglepő dolog is ki fog majd derülni róla. Az egyik legnagyobb kérdés, hogy vajon mit csinált pontosan öt évig Kanadában, illetve az Egyesült Államokban. Az életrajza szerint 2004-ben néhány hónapig házról házra járó értékesítő volt egy telefonszolgáltatónál, majd marketingesként kapott állást Kanadában. Ezután az Egyesült Államokba költözött, ahol a CARQUEST nevű cégnél dolgozott, majd 2009-ig az Eastern Indiana Regional Workforce Board felügyelőbizottsági tagja volt.

Azt tudni, hogy Márki-Zay a feleségével az USA-ban többször járt az amish közösségben, a felesége pedig előszeretettel segített a vallási csoport tagjainak az otthonszülésben. A fényevés hazai nagymestere pedig ismeretlenül pénzelte dollárezrekkel őket amerikai tartózkodásuk alatt: egyebek mellett Haas György finanszírozta felesége szülésznői tanulmányait is. Ezt egyébként a »mormon államban« található Midwives College of Utah-n végezte.

A jelek szerint azonban nemcsak az üzleti szférában tevékenykedett a tengerentúlon, hiszen a szintén jó amerikai kapcsolatokkal rendelkező Kész Zoltánnal közösen a 2019-es Orbán–Trump-találkozó idején az amerikai fővárosba látogattak, azzal büszkélkedve, hogy a Külügyminisztériumban fogadták őket, mint ellenzéki magyar politikusokat. A találkozónak azonban számos részlete homályban maradt mind a mai napig. A hódmezővásárhelyi polgármester később annyit árult még el az amerikai utazásról, hogy részt vett a Soros György által is támogatott German Marshall Fund kerekasztal-beszélgetésén, és találkoztak a Magyarországot szintén előszeretettel kritizáló Helsinki Bizottság képviselőivel. Márki-Zay egy nyilatkozatában azt is elismerte: arra kérte tárgyalópartnereit, hogy az Egyesült Államok segítse az ellenzék munkáját.”

Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Teljesen jogos. Általános gyakorlat, hogy magyar kisvárosok polgármesterei Soros-NGO-kal tárgyaljanak az USÁ-ban arról, hogy lehet külföldi segítséggel kormányt buktatni (ezt MZP saját maga ismerte el).
Nincs itt semmi látnivaló, az LMBTQ meg álprobléma, migránskvóta meg soha fel sem merült, ezt csak a kormányzati média terjeszti.
Soros György meg maga a télapó.

Nem tudom, nekem teljesen tiszta.

A márki egy sokgyermekes vidéki pacák, aki eddig sehol nem boldogult, pedig egy ekkora családhoz a szülők közül legalább az egyiknek nagyon kell dolgozni tudni és keresni. Ez náluk egészen addig NEM jött össze, míg a márki meg nem találta a kivezető utat, az önkormányzatot. Ott is egészen fura akciókkal kezdett, de végül is, sikerült az újrázás, ráadásul Lázár ellenében, nem kellett a hódmezeieknek a kórház ismert orvosa, akit Lázár támogatott.

Hamarosan szúk lett a márkinak Hódmező és országos karrier építésébe kezdett. Ennek a kifutását látjuk, meg azt, h. főleg az össze-vissza beszélés megy. Miután Orbán ellen oly sikeresen tudtak gyűlöletet ébreszteni, h. a sánta kutyát is megválasztanák az elvarázsolt híveik, bár ez nem jelenti, h. a Ripacs házaspárnak sikerült a szíveiket teljesen elnyerni -értelem, következmény elemzés szóba sem jön, ahhoz memória és ész kellene- jött az ambiciózus márki és győzött. Egyelőre.

Remélhetőleg ennyi volt. Minden mögött pedig ott a nem is annyira művelt, mint profit éhes Nyugat-Európa, meg egy fura, de tényleges erő, melyet az óceán túlsó partjáról egy agg Krőzus személyesít meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés