A norvég rendőrség szerint pszichés zavarokkal küszködhetett a Kongsbergben íjjal gyilkoló merénylő

2021. október 15. 17:08
A 37 éves Braathent többször kezelték pszichiátriai intézetekben.

Valószínűleg pszichés problémákkal küzdött az öt halálos és két sebesült áldozatot követelő kongsbergi ámokfutás elkövetője, és ez állhat a támadás hátterében is – közölte pénteken a norvég rendőrség.

Sajtótájékoztatóján Per Thomas Omholt felügyelő azt mondta: az első vizsgálatok nyomán leginkább valószínűsíthető álláspont szerint pszichés betegség lehetett a támadás oka. Hangsúlyozta azonban, hogy továbbra is vizsgálnak más indítékokat, beleértve a dzsihádot is. A Verdens Gang című norvég napilap azt közölte, hogy a merénylőt, Espen Andersen Braathent kórházi felügyelet alá helyezték, hírügynökségek szerint pedig két hétig nem látogathatja senki, nem küldhet levelet, és a férfi a sajtóval sem beszélhet.

A 37 éves férfi ügyvédje korábban már indítványozta védence pszichiátriai vizsgálatát. A rendőrség megerősítette, hogy Braathent többször kezelték pszichiátriai intézetekben, 2020-ban pedig egy bíróság eltiltotta a családja látogatásától, miután halálosan megfenyegette az édesapját. Ann Iren Mathiassen ügyész a TV2 televíziós csatornának azt nyilatkozta: nincs bizonyíték arra, hogy Braathen a támadást előre kitervelte volna.

A tervek szerint a pénteken Kongsbergbe látogat az ország újonnan tisztségébe iktatott miniszterelnöke, Jonas Gahr Store is.

A dán állampolgárságú Braathen szerdán, a délnyugat-norvégiai Kongsbergben íjjal és pontosabban meg nem határozott más fegyverekkel támadt a járókelőkre, főleg egy élelmiszer-áruházban.

(MTI)

Nyitókép: Håkon Mosvold Larsen / NTB / AFP

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek a norvég rendőrök nagyon tudnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés