Putyin, Macron és Merkel Ukrajna jövőjéről egyeztetett

2021. október 11. 22:27
Mindhárman meg akarják oldani a konfliktust.

Telefonon egyeztetett egymással hétfőn Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök, illetve Angela Merkel német kancellár, akik a beszélgetés során leszögezték: érdekeltek a három ország erőfeszítéseinek további összehangolásában a Donyec-medencei konfliktus megoldását célzó normandiai formátum keretében.

A nap folyamán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is egyeztetett telefonon Macronnal és Merkellel a Donyec-medencei helyzet rendezéséről, továbbá egy csúcstalálkozó előkészítéséről a normandiai négyek – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – számára.

A Kreml beszámolója szerint a felek alaposan megvitatták az ukrán konfliktus elhúzódó rendezésének egyre aggasztóbb problémáját. Mindeközben Putyin, Macron és Merkel hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megvalósítsák a minszki megállapodásokat, amelyek a rendezés kizárólagos alapját képezik. A Kreml szerint Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy

a kijevi hatóságok makacsul kibújnak a rendezésről szóló megállapodásokból fakadó kötelezettségeik teljesítése alól.

A tájékoztatás szerint az orosz és a francia elnök, valamint a német kancellár úgy határozott, hogy folytatják az egyeztetéseket a normandiai négyek csúcstalálkozójának lehetőségéről.

(MTI)

Nyitókép: Szibériai szövetségi körzet, 2021. szeptember 26.
A dátum nélküli, 2021. szeptember 26-án közzétett képen Vlagyimir Putyin orosz elnök szabadságát tölti a Szibériai szövetségi körzetben.
MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés