Nem tárgyalnak Babissal a cseh választás győztesei

2021. október 10. 7:37
Kizárólag két pártszövetség, a Spolu és a Polgármesterek-Kalózok alakítana kormányt Csehországban.

Bejelentette kormányalakítási igényét szombat este a csehországi választásokon győztes Spolu hárompárti jobboldali koalíció és a szintén jobboldali kétpárti Polgármesterek-Kalózok tömörülés. Az öt párt vezetői a választási eredmények ismeretében tartott tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy kormányt akarnak alakítani.

Megtartottuk az első tárgyalást a választás után, amelyen Csehország polgárainak többsége kifejezte szándékát a köztársaság politikájának megváltoztatására. Az eredmény az öt pártunk által elfogadott memorandum, amelyen kifejeztük szándékunkat a többségi kormány létrehozására – közölte a sajtótájékoztatón Petr Fiala, a Spoluban részt vevő Polgári Demokratikus Párt elnöke, a koalíció miniszterelnök-jelöltje.

Fiala azt mondta, hogy Milos Zeman államfőhöz fordul azzal a kéréssel, hogy adjon neki kormányalakítási megbízást.    

A két jobboldali pártszövetségnek 108 képviselője lenne a kétszáz fős parlamentben.    

Fiala közölte, hogy a memorandumot aláíró pártelnökök semmilyen más politikai párttal vagy politikai szerveződéssel nem fognak tárgyalni a kormány megalakításáról. A két szövetség tárgyalásai az elkövetkező napokban folytatódnak – tette hozzá. Előzőleg, szombat este Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO elnöke beismerte mozgalma választási vereségét, gratulált a Spolu koalíciónak a győzelemhez, de nem zárta ki, hogy az államfőtől mégis ő kap kormányalakítási megbízatást.    

A szombaton délután zárult cseh képviselőházi választást a Spolu (Együtt) nyerte a szavazatok 27,75 százalékával. A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.    

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a képviselőházból. A KSCM a második világháború óta most első ízben esett ki a parlamentből.

(MTI)

Nyitóképen: Petri Fiala, a hárompárti Spolu koalíció vezetője (k) ünnepel az eredményvárón Prágában.

Fotó: MTI/AP/Darko Bandic

Összesen 112 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

V2. Ez nagyon rossz hír Szlovákiának.

2006-ban Orbán semmire nem ment volna egy alig 50 százalék feletti győzelemmel. De az akkori vereség Gyurcsány győzelmével kombinálva megalapozta a 2010-es kétharmadot.

Szóval, a lényeget tekintve kik buktak?

Öt pártból álló kormány koalició?
2022 évben Csehország újra választ.

Bezzeg Németország

,,Kiskorúak az urnánál, rossz vagy hiányzó szavazólapok: totális káosz uralkodott a berlini képviselőházi választáson. Több szavazókörben hamis szavazólapokat állítottak ki, így rengeteg szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak. Médiaelemzések szerint feltűnően sok érvénytelen szavazólap volt a 99 választási körzetben.,,
https://index.hu/kulfold/2021/..

Látom jól megy a mellédumálás. A politika világában kik buktak, ezt kérdeztem.

Neked még nem tűnt fel, hogy ahol a kedvenceid nem vitaképesek, ott rögtön a korrupció lesz a vád? Neked még nem tűnt fel. hogy az újmarxista-liberális-gender-LMBTQ-stb. ideológia sehol nem vállalja a nyílt vitát, hanem rögtön diktatúrába, hisztériába kezd?

Szovjet tankok helyett a gazdasági ellehetetlenítés a fegyverük, egy nemzetek feletti, irányukban elkötelezett minden jogalap nélkül létrehozott ügyészséggel oldanák meg a szovjet típusú, országok feletti erőszakot. Próbálják elhitetni, hogy az ő köreikben nincs semmi takargatni való, miközben az EU a világ egyik legkorruptabb szervezete az átláthatatlan lobbihálózatával.

Nem arról írtam, hogy a balliberális oldalon egy konkrét személy, bárki, vitába száll-e valakivel.

Arról írtam, hogy az általam említett ideológiát erőszakoló, kizárólagossá tenni akaró mainstream még vitatni sem engedi saját diktátumait. Nem tudom, érted-e a különbséget? Azt értem alatta, hogy ez a mainstream a szerződések kiforgatásával elvonná más országoktól, kormányoktól, nemzetektől azt a jogot, hogy ők illiberálisak legyenek, másképpen kezeljék a migrációt, a gomba módra szaporított ilyen, olyan kisebbségeket.

Nincs szélsőjobbos Fidesz, csak balra tolódott jobboldaliak, konzervatívok vannak. Akik ezek után még mindig azt akarják beadni, hogy a másik fél változtatott helyet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés