Ukrán külügyminiszter: Készek vagyunk a „válaszcsapásra”, ha sérülnek az ukrán érdekek

2021. szeptember 30. 18:30
Dmitro Kuleba azt mondta: Ukrajna a Magyarországgal fenntartott barátság és együttműködés híve, de a kétoldalú kapcsolatokban számolni kell mindkét ország nemzeti érdekeivel.

Ukrajna teljes értékű baráti viszonyra törekszik Magyarországgal, de készen áll a „diplomáciai válaszcsapásra”, amennyiben Magyarország nem tiszteli az ukrán érdekeket - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. A külügyi tárca vezetője elmondta: Ukrajna a Magyarországgal fenntartott barátság és együttműködés híve, de a kétoldalú kapcsolatokban számolni kell mindkét ország nemzeti érdekeivel.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint Dmitro Kuleba csütörtöki sajtótájékoztatóján az ukrán-magyar kapcsolatokról szólva – bibliai hasonlattal élve – úgy fogalmazott, hogy „nem szabad összetéveszteni a bűnöst az igazzal.

A gáz – bűnös, a nemzeti kisebbségek védelme, az ukrán közösség jogainak biztosítása Magyarországon, a magyaré Ukrajnában – igaz ügy.

Ezért meghatározatlan időre elnapoltuk a kétoldalú gazdasági bizottság ülését”. A tárcavezető kiemelte: az ukrán diplomaták készek előrelépni az oktatás, a kisebbségek jogvédelmének terén, ezekben a kérdésekben – szavai szerint – komoly eredményeket értek el. 

A NATO-Ukrajna miniszteri szintű bizottsági ülések Magyarország általi blokkolásáról szólva Kuleba kijelentette: „Orbán semmi újat nem mondott.

Magyarország következetesen hangoztatta, hogy a NATO kérdésének megoldására az ukrajnai magyar kisebbség kérdésének komplex megoldásával együtt” 

kerülhet sor. Kuleba hangsúlyozta, hogy az ukrán külügyminisztérium a barátság és együttműködés híve, de amennyiben „valaki olyat tesz, ami nem felel meg az ukrán érdekeknek, közvetlenül sérti azokat, és csapást mér ránk – mi mindig csapással válaszolunk, természetesen diplomáciai értelemben”.

(MTI)

Nyitóképen: Dmitro Kuleba. Fotó:Talha Yavuz / Anadolu Agency / AFP

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kevés vagy ehhez faszikám, itt most nem a Gyurcsány van hatalmon és nem a Jeszenszky a külügyminiszter. Mármint a Géza.

Bosszúból az ukrán nyelvet is betiltják Kárpátalján.

Rajta te sasszívű vaskezű had.
Hejj a jó doni penge, Jól odacsap, odacsap!

Ukrajna nem tudja önállóan rendezni a problémáit, mert nem önálló. Mi viszont azok vagyunk.

:-) akkor sok hagymát eszik:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés