Szlovák liberális lap: Orbán Viktor messzebb ment, mint Vladimír Meciar

2021. szeptember 23. 12:17
Magyarország miniszterelnökének ma már nincs szüksége Visegrádra a demokratikus értékek támogatása céljából – írta az SME főszerkesztője.

A populizmus és a demokrácia saját verziójának gondolata, ami olyannyira szelektív, mint a karácsonyi kívánságok listája, számos politikust fertőzött meg a visegrádi térségben – fogalmazott a liberális SME főszerkesztője, aki a visegrádi együttműködésről értekezett.

Beata Balogová azt írta, az olyan populisták, mint Robert Fico, Jaroslaw Kaczynski, Orbán Viktor és Andrej Babis fő projektje az volt, hogy a lehető legtovább tartsák meg a hatalmat.

A legmesszebb Orbán ment, sokkal messzebb, mint annak idején Vladimír Meciar, mert elrabolta a demokráciát.

A liberális lap szerzője szerint az Európai Unió (EU) nem áll készen arra, hogy szembeszálljon az Orbánhoz hasonló politikusokkal, akik valódi célja az EU olyan alapértékeivel való szembemenetel, mint például a hatalom demokratikus megosztása.

„Magyarország kormányfőjének már nincs szüksége Visegrádra a demokratikus értékek támogatása céljából, hanem inkább egy csoportosulásra olyan országok számára, amelyek ellenállnak a brüsszeli diktátumnak, mivel az nem tartja tiszteletben a nemzeti identitásukat” – állapította meg Balogová, hozzáfűzve: egyelőre a Budapest-Varsó illiberális szövetség marad a legerősebb a Brüsszel elleni hadjáratban, ám egyik ország sem akar kilépni az EU-ból, egészen annak megszűnéséig a tagok akarnak maradni, amit minden lehetséges eszközzel gyorsítanak is.

A szerző úgy vélte, Magyarország és Lengyelország között még mindig vannak különbségek: Kaczynskit autentikusan az ideológia hajtja, míg Orbán az ideológiát csak fogyasztja és aszerint használja, hogy mikor és éppen melyik felel meg neki.

Címlapkép forrása: Facebook

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most érkezett:

Elhalasztják a Vadászati Világkiállítást a járványhelyzet súlyosbodása miatt.
A Könyvfesztivált mentesítik a járványintézkedések alól, így az korlátozások nélkül megtartásra kerül.

Vagyis fordítva.

Gondolod, hogy az éhezők majd a Vadászati Világkiállításon fognak jóllakni?

Egyik nap láttam is, a demokráciával a hóna alatt szaladt valahová a Zorbán.
Nem akarta, hogy Balogova meglásssa, na de, na de meglátta. Illetve úgy véli, hogy látta.
Balogova itteni barátai mindenképpen látták már Orbánt. Képzeletük pedig jó van nekik.

Nem minden Balogova magyar.

Figyeld meg, hogy amikor a "neki kedves" oldal van hatalmon, akkor véletlenül sem téma a hatalom demokratikus megosztása meg a sokszínűség. Persze ez véletlenül sem kettős mérce, és nem a pillanatnyi érdekük alátámasztása nagy erkölcsi igazságnak ható blöfföléssel, a függetlenek és objektívok véletlenül sem csinálnának ilyesmit...

Persze, hiszen ők a progresszívok, már a név is azt jelenti, hogy csak egyedül ők tudják, hogy mi a haladás igazi iránya, amit követni "történelmi szükségszerűség"
Pedig ha tudnák, hogy az evolúcióhoz verseny kell, nincs kitűzött irány, csak szüntelen változás, ahol a változásnak leginkább megfelelő versenyző fog nyerni - a politikában ezért a demokrácia a nyertes hosszú távon, mert folyamatos a verseny.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés