Fenyő-gyilkosság: nagyon dörzsölt emberként jellemezte Gyárfás Tamást a pszichológus szakértő

2021. szeptember 21. 16:48
A volt médiavállalkozó és a szintén vádlott Portik Tamás a rögzített telefonbeszélgetések alapján egymást manipulálhatták. Az igazságügyi pszichológus szakértő mindkettőjüket szenzitív paranoid személyiségként írta le a mai tárgyaláson. A vád koronatanúját is beidézte a bíróság, de őt kérésére zárt tárgyaláson hallgatták meg.

Újabb szakértők meghallgatásával folytatódott kedden a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamás büntetőpere. A Nap Tv egykori tulajdonosát azzal vádolja az ügyészség, hogy ő volt a felbujtója a Fenyő János médiamogul elleni 1998-as merényletnek.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a vád alappillérét azok a pár éve a Farkasréti temetőben megtalált hangfelvételek jelentik, amelyek Gyárfás és a már többszörösen elítélt Portik Tamás telefonbeszélgetéseit tartalmazzák. Ezek az ügyészség szerint ugyanis egyértelműen bizonyítják, hogy a médiavállalkozó Portikot bízta meg a gyilkossággal, aki végül a szlovák bérgyilkossal, Jozef Roháccal végeztette ki az egykori VICO-birodalom tulajdonosát.

Az előző tárgyalásokon szakértők bevonásával elemezték a hangfelvételeket, amely kapcsán a védelem és a szakértők többször összevitatkoztak.

A keddi tárgyalás nehezen kezdődött, Portik Tamás ugyanis Covid-gyanúra hivatkozva szeretett volna halasztást elérni, ám miután a börtönorvos cáfolta állítását, az ügyet tárgyaló Póta Péter az eljárás folytatása mellett döntött.

Ahogy az először meghallgatott hangtechnikai szakértő elmondta, kevés a valószínűsége, hogy a Portik által rögzített felvételeken hallható hanghibák manipuláció nyomán kerültek volna a hanganyagra, sokkal valószínűbb, hogy ezek a diktafon hibájából adódtak. Hogy miért hallható kevésbé a felvételeken Gyárfás hangja, arra pedig az az egyszerű magyarázat, hogy Portiknál volt a diktafon, ő volt közelebb annak mikrofonjához.

A bíróság szinté beidézte Kitanics Márk igazságügyi pszichológus szakértőt, aki szerint

a hangfelvételekből egyértelműen kiderül, hogy Portik és Gyárfás gyanakvóak voltak egymással

Ezért gyakran inkoherensek a beszélgetések. Kitanics mindkettőjüket szenzitív paranoid személyiségként írta le, ami Portiknál dominánsabb jelenség. A szakértő azt is egyértelműnek látja, hogy Portik manipulatív magatartással teszi fel a kérdéseket Gyárfásnak. Ugyanakkor érezhetően mind a ketten kerülgetnek valamilyen témát, amelyet egyikük sem mond ki direktben. Kitanics szerint Gyárfás érezhetően felismeri Portik szándékait és az is lehetséges, hogy a médiavállalkozó manipulálta Portikot. 

Póta Péter bíró többször visszatért arra a kérdésre, hogy Gyárfás miért nem tiltakozik egyértelműen, amikor Portik utalásokat tesz a merényletre. A szakértő erre nem tudott egyértelmű választ adni, ugyanakkor felvetette, hogy Gyárfás kíváncsi lehetett, Portik mire akarja kifuttatni a beszélgetéseket. Kitanics megjegyezte, hogy a háttérben az is állhat, hogy köztudott volt, Portik mindent felvesz. Erről Gyárfás a tárgyaláson azt mondta, hogy neki fogalma sem volt erről.

A szakértő egyébként Gyárfást nagyon dörzsölt emberként jellemezte, akinek nagy az önkontrollja, így kizárt hogy „valami kicsússzon a száján”, amit bármilyen ügyben felhasználhatnak ellene.

A tárgyalás a szakértők után a vád egyik koronatanújának meghallgatásával folytatódott, ám kérésére a tárgyalásról a sajtó képviselőit kizárták.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy dörzsölt geciláda - rég a böriben lenne a helye.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés