Afganisztánban a helyi újságírók nemzetközi segítséget kérnek

2021. szeptember 18. 21:26
A névtelenséget kérő újságírók azt írják: különösen a női újságírók védelme érdekében lenne sürgető őket megóvó lépéseket tenni.

A nemzetközi közösséghez fordult szombaton több mint száz afgán újságíró, azt kérve, hogy szülessenek olyan intézkedések, amelyek megvédik a sajtószabadságot Afganisztánban. A nevük mellőzését kérő újságírók a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű újságíró-szervezeten keresztül közzétett felhívásukban azt írják, hogy

különösen a női újságírók védelme érdekében lenne sürgető őket megóvó lépéseket tenni.

Úgy vélik, hogy a foróriporterek és tudósítók elleni támadások és a hatalmat megszerző iszlám szélsőséges táliboknak a sajtó tevékenységébe történő beavatkozása miatt „a legrosszabbtól lehet tartani”. Az újságírók konkrét támogatást kérnek, hogy a szerkesztőségek folytatni tudják munkájukat, a veszélyben lévő újságírók számára pedig

diplomáciai, konzuli és anyagi támogatást sürgetnek, hogy elhagyhassák az országot.

„A tálibok megmutatták, hogy nem tűrik meg a szabad sajtó működését”

Az elmenekülőknek abban kérnek segítséget, hogy újságíróként dolgozhassanak tovább. Az RSF azt közölte, hogy a „Kihalás fenyegeti az újságírást Afganisztánban című kiáltványt” 103, különféle etnikai származású és politikai hovatartozású afgán újságíró írta alá, köztük 20 nő is.

A szervezet a szerzőkről annyit árult el, hogy tízen közülük már elhagyták az országot, de többségük jelenleg is Afganisztánban dolgozik. Mindannyian tartanak azonban attól, hogy családtagjaikon torolják meg kiállásukat, ezért névtelenek akarnak maradni.

„A tálibok megmutatták, hogy nem tűrik meg a szabad sajtó működését, sem Kabulban, sem a tartományokban. Félő, hogy az első uralmukra jellemző legsötétebb korszakba zuhanunk vissza” – fogalmazott Christian Mihr, az RSF németországi szervezetének vezetője.

(MTI)

Fotó: AFP

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés