Nagyot nyert a baloldal Norvégiában

2021. szeptember 14. 8:19
A hétfői választáson a baloldali Jonas Gahr Store és pártja nyert.

A témában kollégánk elemzését itt olvashatja el.

Norvégiában nyolc év kormányzás után távozik a hatalomból Erna Solberg norvég miniszterelnök és az ő jobboldali kormányának a helyét átveszi majd Jonas Gahr Store milliárdos mezőgazdasági miniszter baloldali vezetése.

A kampányában a szociális egyenlőtlenségek és az éghajlatváltozás voltak a vezető témák.

Erna Solberg norvég miniszterelnök elismerte választási vereségét

„Gratulálok Jonas Gahr Storénak – jelen helyzetben – a kormányváltáshoz szükséges világos többségéhez” – mondta Erna Solberg a párttársai előtt tartott beszédében az ellenzéki, szociáldemokrata Munkáspárt jelöltjének címezve szavait. Mint mondta, a választási kampány „kemény volt, de jó”. A 2013 óta hatalmon lévő kormányfő kijelentette, hogy le fog mondani, de rendkívül büszke arra, amit a kormányzó Konzervatív Párt elért az utóbbi nyolc évben.

Jones Gahr Store koalíciós kormányt akar alakítani

A 61 éves Jonas Gahr Store milliárdos, volt mezőgazdasági miniszter a maga részéről hangsúlyozta, hogy a balközép ellenzéki blokk nyerte meg a parlamenti helyek többségét, ezért készek koalíciós kormányt alakítani a Munkáspárt hagyományos partnereivel, a Centrum Párttal és a Szocialista Baloldallal. Úgy fogalmazott, hogy ez lenne az „A terv”. „Végre elmondhatjuk: sikerült!” – hangoztatta Store, akire sokan tekintenek a miniszterelnöki tisztség várományosaként.

Store egyben megköszönte politikai riválisának, Solbergnak a nyolc év hivatalban töltött ideje alatt elért eredményeket.

Jó és állhatatos miniszterelnöke volt Norvégiának”

– hangsúlyozta Store, aki szerint Solberg biztonságosan átvezette az országot több nehéz válságon. A vasárnap és hétfőn tartott parlamenti választáson leadott szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága nyomán az ellenzéki blokk mintegy száz mandátumot szerzett a 169 fős norvég parlamentben.

(MTI)

Nyitókép: Jonas Gahr Store, a norvég Munkáspárt vezetője (b) és Stefan Löfven svéd miniszterelnök a szociáldemokrata pártokat tömörítő Progresszív Szövetség (PA) ülésén a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) berlini székházában 2017. március 12-én. A nemzetközi találkozón baloldali pártok és szervezetek mintegy 140 tagja vesz részt. (MTI/EPA/Oliver Weiken)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Épp az bőszíti a magyar ellenzéket, meg az EU balliberálisait, hogy Orbán nem használódik el a kormányzásban, hanem töretlenül népszerű, mivel sorra hozza az origonális és okos, a lakosság érdekeit szolgáló döntéseket. Ezért nem marad más nekik, mint a rágalmazás és uszítás.

A fagyi visszanyalt:-) Norvégia nak sajátságos, saját, korrupt norvég alapja volt:-) muszlimok fizettek le vezetőket, hogy a kedvükre döntsenek:-)))))))
Ha-ha-ha

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés