Csak a hatalmi érdekek számítanak a baloldalon – Pálinkás József megdöbbent

2021. szeptember 13. 18:25
Az elmúlt hét eseményei is azt bizonyítják, hogy az ellenzéki pártelnökök bármelyik jelöltjüket beáldozzák, ha a szükségesnek tartják. Nem számít, hogy valaki végig kampányolta az elmúlt heteket és összeszedte az aláírásokat, Karácsony Gergelyék akár egy nap alatt képesek ejteni őket. Mindezt jó mutatja a debreceni körzetben visszaléptetett MSZP-Párbeszéd jelölt Fábián István esete. A volt rektor leléptetése mindenkit megdöbbentett, a szintén a körzetben induló Pálinkás József a Mandinernek emberileg és szakmailag is elfogadhatatlannak nevezte a döntést. Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója szerint a pártelnökök csak statisztának tekintik az előválasztási jelölteket abban a színdarabban, amelynek Gyurcsány Ferenc a főrendezője.

Az elmúlt napokban ismét tanújelét adta az ellenzék annak, valójában mennyire is képzelik demokratikusnak az előválasztást, mennyire bízzák a választókra a legalkalmasabb jelöltek kiválasztását, ahelyett, hogy ezt „füstös szobákban”, egymás között döntenék el. 

Az MSZP-Párbeszéd, valamint a Momentum múlt héten, mindössze pár nappal az aláírásgyűjtések lezárulta után és nem sokkal az előválasztás tényleges kezdete előtt jelentette be, hogy több körzetben is visszaléptetik jelöltjeiket a másik fél javára. Hasonló lépések egyébként már korábban is történtek, ám a jelek szerint még nincs vége a taktikázásnak az egyéni körzetekben – ahogy a miniszterelnök-jelölti meccsnél sem.

A szocialisták és Karácsony Gergelyék ezúttal három vidéki körzetben „dobták” saját jelöltjüket, Győr-Moson-Sopron 1-es körzetében Pollreisz Balázst, Hajdú-Bihar 1. számú körzetében Fábián Istvánt és Vas megye 3. számú körzetében Ipkovich Györgyöt. Cserébe a Momentum két körzetben, Békés megye 4. és Fejér megye 1. számú körzetében léptette vissza saját jelöltjét.

A váratlan, és a jelek szerint éppen az érintettekkel előre nem egyeztetett döntés azonban több jelöltnél és támogatóiknál is kiverte a biztosítékot. Erről tanúskodik Fábián István múlt hét pénteki Facebook-bejegyzése, amelyben a Debreceni Egyetem volt rektora azt írta, hogy a döntés valódi okát nem ismeri, megalapozottságát pedig nem is kívánja minősíteni.

Pálinkás Józsefet megdöbbentette az MSZP-Párbeszéd jelöltjének visszaléptetése (fotó: MTI)

Adják-veszik az embereket

Fábián posztja alatt csak úgy záporoztak a csalódott és felháborodott kommentek, amelyekben a hozzászólók arra bíztatták az egykori rektort, hogy a döntés ellenére ne lépjen vissza, hanem függetlenként mégis induljon el az előválasztáson.

De leírta véleményét a szintén a körzetben induló DK-s jelölt, Varga Zoltán is, aki nemtelennek és ostobának titulálta a döntést, valamint az Új Világ Néppárt elnöke, Pálinkás József, aki szerint a visszaléptetéssel az előválasztás hitelessége veszített.

Pálinkás Józsefet emberi és politikai nézőpontból is megdöbbentette a döntés.

Ahogy a Mandinernek elmondta, egy volt rektorral, egyetemi vezetővel, „komoly szakmai múlttal és vezetői tapasztalattal rendelkező emberrel tették mindezt”. Felkérték, hogy induljon, majd az aláírásgyűjtés után telefonon közlik vele: lépjen vissza. Ez elfogadhatatlan – hangsúlyozta Pálinkás.

Hozzátette: nem csak az egyetemi élethez, a közélethez is méltatlan, hogy embereket így „adnak-vesznek”. Mi lesz a különbség a jelenlegi hatalomhoz képest, ha néhány ember dönti el ki indulhat és ki nem? – tette fel a volt akadémiai elnök. Szerinte éppen olyan személyekre lenne szükség a felsőoktatásban és a közéletben mint Fábián István. Ha a kormányra készülő ellenzék azt gondolja, egy ilyen embert nem tekint elég tapasztaltnak és hitelesnek, akkor komolyan el kell gondolkodnia mindenkinek, melyik ellenzéki jelöltre fog szavazni – mondta az Új Világ Néppárt elnöke.

Ahogy lapunk is beszámolt róla Fábián egy nappal később az ATV híradójának nyilatkozva bejelentette: hiába kérte erre Karácsony Gergely, nem lép vissza. Hozzátette, már nyilvántartásba vették, így ha kell, pártok támogatása nélkül, függetlenként indul.

A volt rektor vasárnapi bejegyzéséből pedig még pontosabb képet kaphat mindenki arról, Karácsonyék hogyan döntenek egy jelölt sorsáról. E szerint szeptember 8-án küldtek neki egy szórólapot elfogadásra, majd 10-én délelőtt még megbeszélést tartottak a következő hét kampányprogramjáról. Ezek után jött a főpolgármester telefonja. 

De korántsem egyedi esetről van szó. A körmendi körzetben visszaléptetett Ipkovich György, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő és szombathelyi polgármester szombaton jelentette be közösségi oldalán a visszalépést, de véleményt nem fűzött hozzá. Megtette ezt helyette a hatmilliárd forintos költségvetései csalással vádolt, egyébként a szombathelyi körzetben a DK színeiben induló Czeglédy Csaba, aki annyit írt Ipkovich-nak, hogy

ezek elárultak Téged és a körzetben élő kormányváltást akarók nagy részét is”.

Szerinte ez az egész arról szól, hogy Karácsony elérje, Fekete-Győr András lépjen vissza a javára.

Szerettük volna megkérdezni Ipkovich véleményét is a történtekről, de egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Háttéralkuk és kiszorítósdi 

Megszólalt ugyanakkor a DK-ból végül kilépett Katanics Sándor is, aki helyett pártja egy helyben egyáltalán nem ismert ügyvédet indít az előválasztáson Veszprémben. Így az MSZP-s Mesterházy Attila győzelem szinte borítékolható.

Katanics végül nem nyugodott bele a gyurcsányi pártvezetés lépésébe, és úgy döntött, függetlenként elindul az előválasztáson. A Momentumtól kapott úgynevezett befogadói nyilatkozatot, végül a DK megvétózta az indulását. Lapunknak adott korábbi nyilatkozatában már rávilágított, szerinte milyen háttéralkuk köttetnek az ellenzéki pártok között, mostani Facebook-bejegyzésében pedig újra hangot adott annak a véleményének, hogy bár az ellenzéki pártok „demokratikus előválasztást ígértek és azt, hogy helyben kell a döntéseket meghozni, meghozzák helyettük azt a pártirodákban”.  Kérdésként teszi fel: „Mennyien hiszik még el, hogy azzal a hatalomtechnikával, amit most az ellenzéki erők produkálnak, valóban előrébb leszünk-e?”

Nem maradt csendben az Orosházán visszaléptetett momentumos jelölt Sebők Éva sem, akinek bejegyzéséből szintén az derül ki, hogy nem ő döntött a sorsáról, és a folyamat egy nap alatt lezajlott.

Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója szerint ezek a rapid és váratlan visszaléptetések is alátámasztják, hogy az egész előválasztás háttéralkukon nyugszik. Hétről hétre változnak az erőviszonyok, ad hoc koalíciók jönnek létre, közben pedig folyik a kiszorítósdi – mondta lapunknak a politológus, aki szerint ennek eredményét láthattuk a múlt héten is.

A pártelnökök mint a színdarab rendezői, csak statisztának tekintik az előválasztási jelölteket, akikről közben kiderülhet, hogy nincs is rájuk szükség. 

A főrendező természetesen továbbra is Gyurcsány Ferenc, a többiek legfeljebb segédrendezők – fogalmazott Boros Bánk. Ugyanakkor az elemző szerint érdemes a személyes oldalát is megvizsgálni a történteknek, hiszen mégis csak emberek arcával, nevével, elkötelezettségével, idejével és nem utolsó sorban anyagi forrásaival játszanak. „Persze nem elképzelhetetlen az sem, hogy a visszaléptetett jelölteket kompenzálják majd valahogy, hiszen már a fővárosban is látjuk, milyen pénzosztás folyik a klientúrának” – jegyezte meg Boros Bánk. 

A nyitóképen: Karácsony Gergely és Fekete-Győr András közös sajtótájékoztatót tart. (Fotó: MTI/Soós Lajos) 

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most belekóstoltál a baloldal főztjébe. Nyami. Ízlett? Nem? Orbán finomabbat süt, főz. Így jártál, éhes maradtál.

Amikor az áruló körbenéz és elcsodálkozik...

... szánalmas.

És ez egy politikusi és igazgatási tapasztalattal bíró tudós...

... szánalmas.

Igen jól tartotta, időnként meg is vakargatta, le sem vágta és látod milyen hálátlan?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés