Ferenc pápa foglalkozik nőügyekkel

2021. szeptember 12. 10:33

Farkas Edina Lina
Nők Lapja Café
Ferenc pápa eddig a legprogresszívabb pápa – bár azért nem volt magas a léc, amit át kellett lépnie.

„Vasárnap reggel nyolc óra előtt érkezik Budapestre Ferenc pápa, akit úgy kellett diplomáciai eszközökkel meggyőzni arról, hogy a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszusi látogatása alatt kezet fogjon Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az egyházfő ugyanis sem Magyarország vezetőjével, sem Áder János köztársasági elnökkel nem kívánt személyesen találkozni. Kétségtelen, hogy Ferenc pápa eddig a legszókimondóbb, legprogresszívabb pápa – bár azért nem volt magas a léc, amit át kellett lépnie – akit eddig láttunk.

És ez alatt nem a cölibátust értjük, hanem sokkal inkább azt, hogy a 2013-as pápává választását követő években nyilvánvalóvá tette, hogy az egyháznak be kell vonnia a nőket a döntéshozatalba is, mivel ott is szükség van a női szemléletre. Szerinte a nők növekvő szerepe az egyházban nem feminizmus: az egyház iránti felelősség megosztása a keresztségben részesült valamennyi személy joga, férfiaknak és nőknek egyaránt. Arról is beszélt, hogy nők nélkül az egyház olyan lenne, mint az apostolok testülete Mária nélkül, és hogy nő szerepe az egyházban nemcsak az anyaság, nemcsak a családanyaság, hanem annál erősebb. Már a korai nyilatkozatai is tökéletesen szembementek, mindazzal, amit például II. János Pál pápa képviselt, aki a keresztény család a modern világban című értekezésében így írt a női szerepekről: »Az anya szerepe „társadalmi szerepénél és munkájánál is előrébb való«. II. János Pál az abortusz és a válás kapcsán is merev álláspontot képviselt, é a nők nem kaphattak szerepet a Vatikán struktúráiban. Nem úgy Ferenc pápa érájában, aki 2015. március 8-án, a nemzetközi nőnapon kijelentette, hogy a nők mindennapi munkája emberségesebbé és befogadóbbá teszi a társadalmat.

»A nők azon túl, hogy életet adnak azzal a képességgel is rendelkeznek, hogy másképpen látják a világot, messzebbre tekintenek, szívvel, türelemmel és gyengédséggel képesek megérteni a másikat«

Egy évvel később az abortusszal kapcsolatban is olyat nyilatkozott, amit még nem hallottunk egyházfőtől korábban, miszerint az abortusz bűne alól feloldozást adhatnak a katolikus papok. Vagyis felhatalmazta a papokat arra, hogy az irgalmasság éve elmúltával továbbra is feloldozhatják az abortuszon átesőket.

»Szeretném újra kijelenteni, hogy az abortusz súlyos bűn, mert véget vet egy ártatlan életnek. Viszont azt is tudni kell, hogy nincs olyan bűn, amit Isten kegyelme ne tudna eltörölni, ha úgy látja, hogy egy bűnbánó szív az Atyához igyekszik« – írta levelében a szentatya. Még ha az abortuszt bűnnek is tartja, a feloldozás lehetősége mégis nagy fordulat az egyháztörténetben, hiszen a katolikus egyház katekizmusa szerint az emberi élet a fogantatástól a halál pillanatáig tart, az abortuszon áteső katolikusoknak pedig automatikusan kiközösítés a büntetésük, amit csak egy püspök vonhat vissza.”

Nyitókép: MTI

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 99 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon hiányzik II. János Pál és XVI. Benedek. Fájóan hiányoznak.

Hát igen. A pápának függetlennek kellene lennie.

A hölgy kicsit tájékozatlan... Ha valaki MEGBÁNTA, hogy abortuszt követett el (vagy férfiként abortuszt tanácsolt gyermeke anyjának, ami egyházjog szerint egyenrangú bűn), mindig is kérhetett föloldozást. Ferenc előtt püspöki döntéshez kötötték, hogy őszinte-e a bűnbánat, mert ez súlyos dolog. De ahol tömeges az abortusz (mint Magyarországon), a püspökök már rég delegálták a mérlegelés jogát a plébánosoknak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés