Elindultak a Qatar Airways polgári járatai a kabuli reptérről

2021. szeptember 9. 19:15
Felszállt a kabuli repülőtérről csütörtökön az amerikai katonák kivonása utáni első utasszállító gép, fedélzetén kétszáz kimenekített külföldivel, közöttük amerikaiakkal – jelentették a helyszínről az AFP francia hírügynökség tudósítói.

A Kabulból Dohába tartó repülőgép az első ilyen járat az amerikaiak által szervezett óriási légihíd óta, amelynek keretében több mint 120 ezer embert sikerült evakuálni a tálibok váratlan augusztusi hatalomátvétele után. A repülőtéri formaságok elvégzése után az utasok katari biztonsági őrök felügyelete alatt a kifutópályán autóbuszba szálltak, amely a Qatar Airways katari légitársaság gépéhez vitte őket.    

Katar és a szövetségese, Törökország több napja dolgozik a kabuli repülőtér infrastruktúrájának helyreállításán,

hogy fokozatosan újra megnyithasson a légikikötő. Az augusztus végi kaotikus jelenetekbe torkolló kimenekítések után ez nem egyszerű feladat. Akkor afgánok ezrei zsúfolódtak össze a repülőtér területén abban a reményben, hogy felkerülnek valamelyik, külföldi országok által bérelt járatra. Több afgán vesztette életét, amikor egy felszálló katonai gépbe kapaszkodva a mélybe zuhantak. Súlyos pusztításokat okozott az az öngyilkos merénylet is, amelyet a repülőtér közelében követtek el, és amelyben 169 afgán állampolgár és 13 amerikai katona halt meg.    

Magas rangú tálibok szavatolták az amerikaiak biztonságát

Előzőleg csütörtökön egy neve elhallgatását kérő amerikai illetékes közölte az AP amerikai hírügynökséggel:

a tálibok beleegyeztek, hogy mintegy kétszáz nyugati állampolgár elhagyja Kabult, és két nagyon magas rangú tálib vezető segített a távozásukban.     

Egy nevének elhallgatását kérő külföldi diplomata szerint a következő napokban további kétszáz külföldi – közöttük amerikai – állampolgár hagyja el Kabult. Egyelőre nem tudni, hogy a nemzetközi járatoknak a közeli napokban várható újraindítása mennyiben oldja meg a tálibok uralma elől menekülni próbáló afgánok tízezreinek problémáját – jegyezte meg az AP. A tálibok ugyan közölték, hogy mindenki elutazhat, aki érvényes útiokmányokkal rendelkezik, de sokaknak nincs ilyenje. Mutlak bin Madzsid al-Kahtani katari különmegbízott közölte, hogy a repülőtér radarja ismét működőképes. A hatóságok Pakisztánnal működnek együtt a légtér-ellenőrzés terén.

(MTI)

Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Katar és talán a háttérből Törökország támogatja azt, hogy beinduljon valamilyen légiközlekedés a Kabuli Reptérről. Ők indíthatták be a reptér biztonsági rendszerét és valószínűleg a légi irányítást is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés