Már a NAV is nyomoz a Cseh Katalinhoz köthető cégháló ügyében

2021. szeptember 6. 16:50
Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt, ismeretlen tettessel szemben indított nyomozást a NAV. Helyzetjelentésünk a Cseh Katalin-sztoriról.

„Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás büntette miatt, ismeretlen tettessel szemben indított nyomozást a NAV” derül ki a Demokrata hétfői írásából. A történetbe most bekapcsolódó olvasóink számára az alábbiakban 3-4 percben összefoglaltuk, mit lehet tudni eddig Cseh Katalin céges ügyeiről.

A Botrányt kavaró videótól Cseh Katalinig

Mint arról korábban írtunk, titokzatos csomag érkezett 2021. július 18-án a Bennfentes.net portál szerkesztőségébe. A felvételen egy „Anonymus-maszkos” alak azt ígérte, lebuktat egy kétszínű politikust. Nem sokkal később a Bennfentes.net szerkesztősége kiderítette: vezető momentumos politikusról szólhat az EU-s támogatások körüli botrány. Kiderült továbbá az is:

a Cseh Katalin által 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft. és az ahhoz köthető egyéb vállalkozások összesen 4,5 milliárd forintnyi uniós támogatáshoz jutottak.

Természetesen Cseh Katalin is megszólalt a korábbi cége EU-s támogatásaival kapcsolatban. Szerinte csak annyi a kapcsolat az általa korábban vezetett cég és a többi vállalkozás között, hogy azok ugyanarra a címre vannak bejegyezve.

Gyanús pályázati manőverek, feljelentés és GVH-vizsgálat

Az Origo (2021. július 22-i) cikkéből azonban kiderült: a Cseh Katalin nyilatkozatában megfogalmazottnál összetettebb kapcsolat állhat fenn a politikushoz köthető cégek között. Volt olyan cég, amellyel ugyanazon a ferencvárosi pályázaton indulva úgy nyert a Cseh által 2018-ig vezetett Pannónia Nyomda Kft., hogy a másik vállalkozást egy egyébként könnyen kiküszöbölhető, egyszerű adminisztrációs hiba miatt kizárták a versenyből. A Momentum EP-képviselőjének családi cége tehát 285 millió forint uniós forráshoz jutott, pedig nemrég még a Magyarországnak járó EU-támogatások felfüggesztéséért lobbizott.

Orosz Anna, a Momentum alelnöke is megszólalt az ügyben. Szerinte nincs itt semmi látnivaló, sőt, teljesen rendben van, ha kisvállalatokhoz jut az EU pénze.

Időközben feljelentést tettek Cseh Katalin cégügyeivel kapcsolatban

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek az ügyben. Sőt, azóta

már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálja Cseh Katalin zavaros cégügyeit.

2021. július 23-án az is kiderült, hogy a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálatot indított a Pannónia Nyomdánál. A cég a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközponttal kötött szerződést, amelyet idén márciusban módosítottak, ebben a pandémiára előre nem látható okként hivatkoztak.

A botrány és a Momentum NOlimpia-kampánya

Habár egyik vezéralakja volt az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, ügyvezetése alatt mégis épp az olimpiára hivatkozott EU-s pályázatában Cseh Katalin családjának cége. Ráadásul, mint kiderült: tíz nappal a pályázat benyújtása előtt létesítették a nyertes váci telephelyet Csehék.

Már az EU is vizsgálódik

2021. szeptember 6-án pedig már az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is megkezdte a vizsgálódást Cseh Katalin ügyében – közölte Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő a közösségi oldalán.

Nyitóképen: Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Politikusbűnöző.

,,Ezt még be kell bizonyítani és a bizonyítást nem rátok fogják bízni. ,,

Ez így van. Be kell bizonyítani. Ezért van szükség a vizsgálatra. A vizsgálat jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik és a céget vizsgálják. Amennyiben csalás történt és ezt Cseh Katalin követte el, akkor meg fogják vádolni, melyet kihallgatás előz meg. Ehhez szükséges a mentelmi jogának a felfüggesztése.
Még az is előfordulhat,hogy a telephelyre bejegyzett többi céget is vizsgálati eljárás alá vonják.
A NAV, GVH a cég elszámolásait vizsgálja, illetve a közbeszerzési eljárást. Ha szabálytalanságot állapítanak meg, akkor a céget fogják megbüntetni.

Ugyanakkor a történetnek, független az eljárástól, van egy erkölcsi, társadalmi vetülete is. Ehhez nem kell vizsgálat, mert tény. A pályázatban az olimpia megrendezésére is hivatkozott, ahol a pályázat tárgya felhasználható. Ugyanakkor az olimpia megrendezése ellen tiltakozott. Továbbá azt állotta, hogy csak az Orbán, Fidesz közeli személyek, szervezetek kapnak uniós támogatást.

Remélem az Elios ügyben is ezt mondtad...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés