Afganisztán a jelek szerint polgárháború felé halad

2021. szeptember 5. 12:39
Polgárháborúba sodródhat Afganisztán Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint.

„Katonai megítélésem szerint (...) a körülmények azt valószínűsítik, hogy polgárháború alakul ki” – mondta Milley tábornok a Fox News amerikai hírtelevíziónak washingtoni idő szerint szombaton a németországi Ramstein légi támaszpontról nyilatkozva. „Azt nem tudom, hogy a tálibok képesek lesznek-e megszilárdítani hatalmukat és kormányt felállítani” – tette hozzá.    

A tábornok arra figyelmeztetett, hogy ha hatalmi vákuum alakul ki, azt terrorista csoportok kihasználhatják.    

„A következő egy, két, három év során újraéledhet a terrorizmus a térségben. Figyelni fogunk erre” – tette hozzá Milley. Az amerikai katonák utolsó csoportjai múlt héten hagyták el Kabult, amivel az Egyesült Államok és a szövetségesei mintegy húszéves afganisztáni katonai művelete ért véget. A csapatkivonás fő érveként a Biden-kormányzat arra hivatkozott, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot gyakorlatilag teljesen felszámolták, és nem képes a jövőben amerikai célpontokat támadni Afganisztánból. Az ENSZ szerint az al-Kaida szinte minden második afganisztáni tartományban jelen volt a külföldi csapatok kivonása előtt.

(MTI)

Fotó: Olivier DOULIERY / AFP

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés