UNHCR: félmillió afgán menekülhet el az országból a válság elől

2021. augusztus 27. 17:51
Pakisztánba és Közép-Ázsia más országaiba távoznak – közölte pénteken Genfben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Akár félmillió afgán is elmenekülhet az országból a válság elől a következő négy hónapban Pakisztánba és Közép-Ázsia más országaiba – közölte pénteken Genfben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, amely felszólította az ázsiai országgal szomszédos államokat,

hogy tartsák nyitva a határokat a biztonságot keresők előtt.

Számokban kifejezve mintegy 500 ezer új menekültre készülünk a térségben. Ez a legrosszabb forgatókönyv” – mondta sajtótájékoztatóján Kelly Clements, az ENSZ menekültügyi főbiztosának helyettese. „Eddig ugyan nem láttuk az afgánok tömeges kiözönlését, de az afganisztáni helyzet gyorsabban változott, mint bárki várta volna” – tette hozzá.    

A főbiztos helyettese nem tért ki arra, hogy mi okozza a menekültek számának hirtelen emelkedését. Csütörtökön az Iszlám Állam nevű terrorszervezet öngyilkos merényletekben több forrás szerint 85 embert ölt meg a kabuli repülőtér közelében. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa tárgyalásokat folytatott Ursula von den Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és más adományozókkal pénzügyi támogatásról, amellyel a szervezet szállást és ellátást tudna biztosítani az újonnan érkezők számára - tette hozzá Clements. Az AP amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy az UNHCR-nek ehhez

közel 300 millió dollárra lenne szüksége.    

Az UNHCR szerint a várható félmillió menekültön kívül már 2,2 millió afgán kért menekültstátuszt külföldön, szinte valamennyien Pakisztánban és Iránban. „Az országon átsöprő, fokozódó erőszakhullámnak és a megválasztott kormány bukásának feltehetően komoly hatása lesz a polgári lakosokra, és további elvándorlást idéz majd elő” az ENSZ szakosított szerve szerint.    

Az UNHCR által idézett becslések szerint 558 ezer ember vált belső menekültté Afganisztánban csak idén a fegyveres konfliktus miatt, minden negyedik közülük nő és gyermek. Az UNHCR becslései szerint az otthonukat elhagyók száma nőni fog, mind az országon belül, mind a határokon túl.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés