A tálibok újrajátszották a híres Iwo Jima-i fotót

2021. augusztus 21. 10:54
A tálibokról készült képen feltűnő, hogy zsákmányolt modern amerikai felszerelésben és a saját zászlójukkal pózolnak.

Bejárták az egész közösségi médiát azok jelenetek, amelyen a tálibok újrajátszották az Iwo Jimát elfoglaló amerikaikról készült híres fotót. A gesztus eredetileg az amerikai háborús propaganda ötlete volt 2009-ben, amikor amerikai tengerészgyalogosok emelték fel az afgán zászlót egy korábban tálibok által irányított völgy fölé. Parancsnokuk ekkor a második világháború nagy győzelméhez hasonlította a tálibok felett aratott győzelmet, az ekkor készült fotót pedig plakátokon mutogatták országszerte. 

2009. július 8-án 10000 tengerészgyalogos vette be a Helmand-folyó völgyét. Ez volt az afgán háború egyik legnagyobb hadművelete. Órák alatt sikerült elérni ekkor azt, amit a NATO-csapatok nem tudtak elérni a harcok évei során.

A tálib plakát direkt ennek parafrázisa, miután a kép ugyanezen a napon látott napvilágot csak 12 évvel később és ugyanabban a völgyben készítették a tálib lázadók miután az amerikai kivonulás hírére indított hatalmas offenzívában sorra foglalták vissza a korábban elvesztett területeiket. 

 

Az Iwo Jima-i zászló felvonása egy ikonikus fénykép, melyen hat amerikai tengerészgyalogos látható, amint az amerikai zászlót elhelyezik a Suribachi hegy tetején, a csendes-óceáni háború utolsó napjaiban. A fényképet 1945. február 23-án Joe Rosenthal készítette, aki az Associated Press munkatársa volt. Két nappal később tették közzé a vasárnapi újságokban, és több ezer kiadványban újranyomták heteken belül, szó szerint bejárta a világsajtót. Ez volt az egyetlen fénykép a Pulitzer-díj történetében, mely már készülése évében elnyerte az elsimerést a legjobb sajtófotó kategóriában. Népszerűségét mutatja, hogy ez a fotó szolgált modellként az amerikai tengerészgyalogság háborús emlékműjéhez, melyet 1954-ben avattak fel az Arlington Ridge Parkban. A szobrot, mely az összes szolgálatban elhunyt amerikai tengerészgyalogos emlékét őrzi, Felix de Weldon szobrászművész készítette. 

Fotó: Al Jazeera 

Összesen 146 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Örül a fene, de a taliboknak ehhez most joguk van, az amcsiknak meg ennyi jár.

Na erre milyen szellemeset ír Vágó Pista?

Te barom, hol mondtam, hogy gyilkolni van joga? Amcsi fotóval van joga pózolni, ha egyszer az amcsik őket ezzel szívatták, és most legyőzve elkullogtak előlük. De ne mondd, hogy nem érted, ennyire nem találtalak eddig hülyének. Persze változnak az idők...

Mennyi szövegértelmezésre képtelen arc van itt... A taliboknak amerikai fotóval pózolni van most joguk. Mert győztek. Nyilvános kivégzésekre meg nem volna joguk, dehát ettől talibok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés