A jemeni al-Kaida gratulált a táliboknak

2021. augusztus 19. 11:31
Gratulált a tálibok afganisztáni hatalomátvételéhez csütörtökön az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya, és a harc folytatását ígérte.

A terrorista kommunikációt weblapokon nyomon követő amerikai SITE hírszerzési csoport (SITE Intelligence Group) által idézett közleményében az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) kiemelte, hogy „a tálibok példája azt bizonyítja, van értelme fegyvert fogni a megszálló erők ellen”.

Tűzijátékkal ünnepeltek

A közleményben a szervezet továbbá „délibábnak” nevezte a demokráciát, helyszíni beszámolók szerint pedig a terroristák tűzijátékkal ünnepelték az afganisztáni hatalomátvételt. A tálibok 1996 és 2001 között már uralták Afganisztánt, és ekkor menedéket nyújtottak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akkori vezetőjének, a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat kitervelő Oszama bin Ladennek és társainak, amire válaszul az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció elűzte őket a hatalomból.

Az AQAP az al-Kaida legveszélyesebb ága

Jóllehet a tálibok és Donald Trump előző amerikai elnök kormányzata között tavaly februárban Dohában született békemegállapodás értelmében az előbbiek ígéretet tettek arra, hogy nem nyújtanak menedéket terroristáknak, elemzők attól tartanak, hogy 

a tálibok és az AQAP nem szakítják meg egymással a kapcsolatot

az előbbiek hatalomra kerülésével. Az Egyesült Államok az Oszama bin Laden alapította al-Kaida hálózat legveszélyesebb ágának tartja az AQAP-ot, miután a szervezet több támadást is megpróbált végrehajtani az Egyesült Államok területén, az amerikai légierő pedig többször hajtott végre csapásokat a szervezet jemeni bázisai ellen.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Rahmat Gul

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés