Tucker Carlson az MCC Feszten: „Amerika példát vehetne Magyarországról!”

2021. augusztus 7. 20:21
Az esztergomi MCC Feszt harmadik napján a rendezvény egyik nagy csillaga, Tucker Carlson is színpadra lépett. A tömeg hatalmas ovációval fogadta a Fox News sztárját.

Tóth-Bíró Zsófia írása

A zsúfoltság és a forróság ellenére a közönség végig feszült figyelemmel hallgatta Carlson monológját.

Carlson előadását a magyar kormány migrációs válságra adott válaszának elismerésével kezdte – egyenesen lenyűgözőnek találta a kormány stratégiáját. Magyarország megvédte az országhatárait, és bár más narratívák mentén ez szégyenkezésre ad okot, az előadó szerint csupán

azt tette a kormány, amit minden ember tenne, ha a saját otthonáról lenne szó.

A saját házadban az alhat, akinek megengeded – hangsúlyozta. Ez nincs másként a migráció vonatkozásában sem. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy amilyen negatív Magyarország megítélése az amerikai sajtóban, pont annyira nevetségesek a hazánkat ért vádak. Felolvasta a Washington Post egyik állandó szerzőjének tweetjét, amely a magyar média kormány általi befolyásoltságát, a választások manipulációját, illetve a kormánytagok megmagyarázhatatlan gazdagságát ecsetelte. Carlson erre nemes egyszerűséggel csak annyit mondott:

Ez a helyzet ismerős! Abban az országban élek!"

– utalva arra, hogy ez a leírás nem Magyarországra, hanem sokkal inkább Amerikára illene. 

Amerika nemcsak hipokrita, de egyre inkább orwelli is Carlson szerint. Az önmagát példamutatóan szabadnak tartó országban, úgy látszik, semmi sem tilos, a szólás- és gondolatnyilvánítás szabadsága mindaddig sértetlen, amíg az illiberális narratívával szembe nem helyezkedik az ember. Carlson elmondása szerint ha „elég együgyű vagy ahhoz, hogy amerikai vállalkozóként kitegyél az üzleted ablakába egy táblát, amivel a Biden-adminisztrációt bármely kérdésben kritizálod,

betörik az ablakodat, ellehetetlenítenek".

Az orwelliség másik jele a perspektíva hiánya. A humor perspektívát ad, és mikor már meg kell gondolnod, mivel viccelődsz, nagy a baj.

Amikor betiltják a humorizálást, tudod, hogy valami sötét közeleg"

– fogalmazott az amerikai műsorvezető. Minden autoritárius mozgalomnak két fő célja van: az egyik a beszédmód kontrollálása, a másik a nevetéstől való eltiltás. „Ha a beszédmódot kontrollálják, akkor az elmét kontrollálják. A szavak ugyanis meghatározzák a gondolkodásmódot; ha elveszik a szavakat, elveszik a gondolkodás készségét." Carlson szerint a humor nem más, mint az arra való képesség, hogy az adott helyzet fölé emelkedve az ember mérlegeljen, konklúzióra jusson. Mi marad, ha ezt elveszik? Egy ország, ahol nem beszélhet az ember a családjáról, az országáról, és szégyenkeznie kell amiatt, amit a felmenői tettek – vonja le a következtetést Carlson a jelenlegi amerikai helyzetre reflektálva. 

Magyarországot ellenben példamutatónak találja a neves médiaszemélyiség. Bár kicsik vagyunk, és hazánk GDP-je alacsonyabb, mint New York-é, nincsen óceánunk, a szomszédországokkal nem felhőtlen a viszonyunk, és történelmünk során nem egyszer szenvedtünk külföldi hatalmak elnyomásától,

mégis meg tudjuk magunkat védeni, képviselni tudjuk a saját állampolgáraink érdekeit

– fogalmazott a műsorvezető. 

Amerikának nagy szüksége lenne történelmi visszatekintésre, folyamatosan emlékeztetnie kellene magát, mi forog kockán. Erre a célra Carlson szerint tökéletesen megfelel a Magyarországon sok helyen előforduló, golyó ütötte lyukak látványa az épületek falán, hiszen ezek által nap mint nap felidézhetjük, mi történt a nem is annyira távoli múltban – és hogy mit akarunk elkerülni a jövőben. Ezzel szemben Amerika saját magát elszigetelve fittyet hány a történelem tanulságaira, és úgy próbál a jövő fele haladni, hogy nem tekint vissza a múltba. 

Az embereket nem az érdekli, mekkora az ország GDP-je, vagy milyen ideológiai párharcok folynak, pusztán arra vágynak, hogy háborítatlanul élhessenek, kultúrájukat, hagyományaikat zavartalanul gyakorolhassák – zárta beszédét Tucker Carlson.

Fotók: Ficsor Márton

Összesen 190 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A nemzeti korrupcióellenes hivatal nyomozói rajtakapták kedden a Kijev Dnyiprovszki nevű városrészében dolgozó Mikola Csausz bírót, amint 150 ezer dollár csúszópénzt fogad el" – írta Nazar Holodnickij ügyész Facebook-oldalán. Közzétett egy fotót is a művelet során lefoglalt pénzkötegekről.

Az ügyész szerint ezért a bűncselekményért akár 12 év börtönbüntetés is kiszabható. "

Nem, sajnos nem Magyarországon.
Ukrajnában.

"A nemzeti korrupcióellenes hivatal nyomozói rajtakapták kedden a Kijev Dnyiprovszki nevű városrészében dolgozó Mikola Csausz bírót, amint 150 ezer dollár csúszópénzt fogad el" – írta Nazar Holodnickij ügyész Facebook-oldalán. Közzétett egy fotót is a művelet során lefoglalt pénzkötegekről.

Az ügyész szerint ezért a bűncselekményért akár 12 év börtönbüntetés is kiszabható. "

Nem, sajnos nem Magyarországon.
Ukrajnában.

Mindig ugyanaz a nóta: háborognak a Youtube-on, Facebookon, aztán leszavaznak az aktuális baloldali pártra.
Talán már egy éve volt egy cikk a Mandineren egy európai felmérésről, hogy a lakosos nagyjából 67%-a szerint inkább a családok gyerekvállalását kellene előnyben részesíteni a migrációval szemben, aztán valahogy mégis a migránspárti pártok kapnak több, mint 50%-ot.

A "Szép új világ" pontosan ezt írta le, a totalitárius rendszer Amerikában megvalósítható verzióját. Ugyanúgy agymosás, ugyanúgy nincs választási lehetőség, mint az 1984-ben, csak az utóbbi a félelemmel nevel, előbbi anyáskodással. A Liberálfasizmus című könyvben is kitér erre Jonah Goldberg.

Igaz, ami igaz, a tolerancia teljes hiánya és szólásszabadság eltörlése a tolerancia és a szólásszabadság nevében...
A mai liberalizmus nem is lehetne távolabb a klasszikus liberalizmustól.

Szegény balosok magukból indulnak ki, ahol a levitézlett Bill Clinton vagy Obama vaskos összegekért kibérelhető, hogy megjelenjen egy eseményen. Csak abba nem gondolnak bele, hogy Carlson abból él meg, hogy a saját világnézetét képviseli egy műsorban. Ha (sok pénzért) mögéáll egy attól teljesen eltérő világnézetnek, akkor önmagát hitelteleníti el, azaz a megélhetését teszi tönkre - mivel még jó húsz éve lehet a szakmában, ennél többet kellene neki kínálni - ha megvehető lenne.
Viszont vicces látni (a Frank Füredi cikkből érkezve), hogy a baloldali sajtó (Washington Post, New York Times és társai) mit összevisítoznak azon, hogy valaki bele mer köpni az általuk kialakított képbe - és fel se fogják, hogy ezzel mekkora reklámot csinálnak Carlsonnak és Magyarországnak. Nekem végülis jó, ha a baloldaliak lassú felfogásúak :)

Tönkretenni a többiek beszélgetését, terjeszteni a propagandát a bizonytalanoknak.

"a fizetett irogatónak megkell dolgozni a betevőért..."

Becsülendő az őszinteséged. Ettől függetlenül X

Ez igaz, viszont a sikertelen gazdaságpolitikájuk miatt egyre több a csalódott ember, akire már pont fordítva hat a pszichózisuk.
Úgy tűnik, a baloldali rendszereknek (a jakobinusoktól a kommunistákon át a mai "woke demokratákig") alapvető jellemzője a realitástól való elszakadás, ami miatt mindig kudarcra vannak ítélve. (olyanok, mint a bolond gróf, aki pár év alatt elkártyázza a generációk munkájával felhalmozott vagyont) Csak reménykedni tudok abban, hogy lesz náluk egy Napóleon, aki letartóztatja az egész jakobinus csürhét, és nem fog átmenni a rendszerük egy bolsevik terrorba - szerintem a következő elnökválasztás kritikus lesz, mert még több csalódott ember lesz, mint amennyi tavaly volt, vagy még átlátszóbban kell csalniuk, vagy nyíltan átveszik a hatalmat és felszámolják a demokráciát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés