Az idei lehet az USA leghalálosabb éve

2021. július 26. 10:03
Huszonnégyezer embert öltek meg eddig idén az Egyesült Államokban.

Rajongók ezrei gyűltek össze Wisconsinban július 21-én, hogy megünnepeljék a Milwaukee Bucks NBA-bajnoki címét, de az ünnepi jelenetek hamarosan káoszba fulladtak, amikor lövöldözés tört ki. A város belvárosában három ember sérült meg. 

Ezek a lövöldözések csak pillanatképek az egekbe szökő fegyveres erőszakról, amely az elmúlt hónapokban végigsöpört az Amerikai Egyesült Államokon. Július 17. és július 23. között a Gun Violence Archive legalább 915 lövöldözést rögzített – vagyis 12 percenként történt fegyveres bűncselekmény –, amelynek során legalább 430 ember elhunyt és 1007 megsebesült. 

Megdöbbentő számok

Összességében 2021-ben eddig több mint 800 18 év alatti amerikai kiskorú hunyt el fegyveres erőszak következtében, közülük 174-en 12 éven aluli gyermekek – derül ki a GVA adataiból.

Ezen események egy része tömeges lövöldözés volt, amelyet úgy határoztak meg, hogy a bűncselekményben legalább négy ember megsebesült vagy meghalt – a gyanúsítottat nem számítva. Eddig 18 ilyen tömeges lövöldözés történt a héten az Egyesült Államok 12 városában. A GVA adatai szerint ezekben 19 ember hunyt el és 74-en megsebesültek.

Az igazságügyi minisztérium szerint a fegyveres erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények magukban foglalják az öngyilkosságokat is, amelyek a felnőttek lőfegyverekkel okozott halálának mintegy 60%-át okozzák. 2019-ben naponta átlagosan 66 ember halt meg fegyverrel elkövetett öngyilkosságban – írja az Education Fund. A GVA adatai azt mutatják, hogy csak ebben az évben több mint 13.500 olyan öngyilkosság történt, amit fegyverrel követtek el.

Az ABC News és a GVA azt állapította meg: a fegyveres bűncselekmények következtében (a már említett héten) óránként két ember elhunyt és öten sebesültek meg.

Területi aspektus

A GVA kimutatásából kiderül, hogy az elmúlt héten az USA gyakorlatilag minden államát érintették ezek a bűncselekmények, 47 államban és Kolumbia körzetében legalább egy fegyverrel kapcsolatos eset történt. Az összes állam közül Illinoisban történt a legtöbb fegyveres bűncselekmény, 109 ilyet követtek nyomon. Texas 63 incidenssel a második, majd Pennsylvania, Kalifornia és New York, ahol 59, 52 és 48 lövöldözés volt ezekben a napokban.

A lövöldözések döntő többsége fordul elő ott, ahol a lakosok több mint fele nem fehér

Noha az ország egyetlen része sem mentes a fegyveres bűncselekményektől, az ABC News megállapította, hogy ez a fajta erőszak aránytalanul fordul elő szegényebb, városi területeken.

A lövöldözések több mint kétharmada ott fordult elő, ahol a lakosok több mint fele nem fehér.

Az események több mint 50%-a az ország legszegényebb területein történt, ahol a háztartások jövedelmének mediánja évi 40 ezer dollár vagy kevesebb. A lövöldözések mintegy 17%-a ott fordult elő, ahol több mint 60.000 dollárt keresnek az emberek átlagosan.

Kép forrása: FANATIC STUDIO / GARY WATERS / SCIEN / FST / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem értek egyet, Szlovákiában és Ausztriában is jóval szabadabb az önvédelmi fegyvertartás, Svájcról ne is beszéljünk. Az USA-ban a szabad fegyvertartás alapja a zsarnokok elleni védekezés lehetősége - és valahogy nem a túlnyomórészt fehérek lakta régiókban történnek a lövöldözések, pedig arányaiban ott sincs kevesebb fegyver.
Ez a jelenség sokkal inkább a társadalom széthullásának a tünete. Akkor pedig már mindegy, hogy vannak-e lőfegyverek, vagy sem, ezt lehetett látni a hutu-tuszi vérengzéseknél is.

"Az események több mint 50%-a az ország legszegényebb területein történt, ahol a háztartások jövedelmének mediánja évi 40 ezer dollár vagy kevesebb. A lövöldözések mintegy 17%-a ott fordult elő, ahol több mint 60.000 dollárt keresnek az emberek átlagosan."

Legalább mi merjük már kimondani, hogy az USA elképesztő erőszakos bűncselekmény és gyilkossági rátája a bőrszínnel magyarázható mint legerősebb faktorral. Ha az évi gyilkosságok majd 60%-át a népesség 6%-a ( a feka kanok) követi el, akkor erről a tényről illik megemlékezni. Szóval ha a feketék egy csapásra eltünnének amerikából, az a béke és boldogság szigete lenne. A szegénység a lipsi szociplógusok mantrája, amit Ron Unz olyan szépen mattolt esszéjében:
" Consider that both blacks and Hispanics currently have similar national poverty rates in the one-third range, more than double the white figure, and each constitutes well over 20% of our urban population. However, major cities with substantial poverty but few blacks usually tend to have far lower levels of crime. For example, El Paso and Atlanta are comparable in size and have similar poverty rates, but the latter has eight times the robbery rate and over ten times the homicide rate."
http://www.ronunz.org/2013/07/..

És már jöttek is a légypapírra...

A buziváoperálás járulékos veszteségei. Egy mindent átfogó, nagyobb és
globális jóért el kell viselni ezt. Aki ezt nem érti, az nemcsak fasiszta,
hanem minden más is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés