Rutte pártjához köthető szervezet pénzelte a Momentum pártalapítványát

2021. július 23. 13:20
A Magyarországot térdeltetni akaró holland miniszterelnök – akit botrányos kijelentése után Fekete-Győr András is védelmébe vett – pártjához köthető szervezet több millió forinttal támogatta a magyar ellenzéki pártot.

Újabb érdekes részletek láttak napvilágot a Momentum háza tájáról: a napokban publikált a Bennfentes.net nevű portál egy cikket a párt EP-képviselőjéről, Cseh Katalinról, miszerint 4,5 milliárd forintnyi EU-s támogatást zsebelt be egy politikus és holdudvara – a Bennfentes szerkesztősége jutott el a Pannónia Nyomda Kft.-hez, amelynek bár jelenleg Halász Gábor az ügyvezetője, a cég 2013 májusától 2018 januárjáig az időközben a Momentum színeiben politikai pályára lépő Cseh Katalin ügyvezetése alatt állt.

Pénteken pedig a kontra.hu közölt nagyobb lélegzetvételű írást arról, milyen külföldi pénzeket kapott a liberális párt. A Momentum pártalapítványa, az Indítsuk be Magyarországot alapítvány mögött olyan finanszírozók is megjelentek, mint például a Mark Rutte-féle holland kormánypárthoz köthető civil szervezet, amely több millió forintot adott a Momentumnak még 2019-ben.

Egykori SZDSZ-es is található a „holland jobboldal” partnerei között

Emlékezetes, az Orbán Viktorral régóta harcban álló holland kormányfő legutóbb júniusban került be a magyarországi hírekbe, amikor a gyermekvédelmi törvény kapcsán nagy felháborodást keltve kijelentette: „Magyarországnak térdre kell ereszkednie”. Arra már talán kevesebben emlékeznek, bár a mostani fejlemények tükrében különös fénytörést kap a dolog, hogy a Momentum két ismert politikusa,

Fekete-Győr András pártelnök és Soproni Tamás terézvárosi polgármester Rutte védelmére kelt annak idején.

„A populisták legnagyobb hazugsága, hogy ők – és csak ők – képviselik a nemzetük érdekeit. A valóság ezzel szemben az, hogy hatalmuk megtartása érdekében pontosan a saját nemzetüket akarják megosztani. Nincs ez másképp Magyarországon sem, ahol a kormány folyamatosan magyar és magyar között szít gyűlöletet. Általában az ellenzéket, most épp a meleg magyarokat akarja kizárni a nemzetből. A homofób, a nemzetet megosztó politikusokat nemcsak Magyarországon, egész Európában térdre kell kényszeríteni” mondta például Soproni.

Nekünk is világossá tették, amit a Fidesz hivatalos felháborodóemberein kívül mindenki ért: a kritikák egyáltalán nem Magyarországnak szólnak, hanem Orbán Viktornak. Hiába próbálják tehát Orbánék összemosni a Fideszt Magyarországgal: valójában a kormánypártból van elege Európának, abból, hogy a – részben holland adófizetők által befizetett – uniós pénzekből a magyar miniszterelnök családtagjai gyarapodnak, nem pedig a magyar társadalom. Ráadásul ebből a pénzből építik le a magyar demokráciát is” – fogalmazott Fekete-Győr.

További érdekesség, hogy a magyarországi baloldali sajtóban csak „jobboldalinak” nevezett

holland kormánypárt alapítványának olyan hazai partnerei vannak még, mint az egykori SZDSZ-es Horn Gábor elnöksége alatt működő Republikon Intézet. 

2020-ban már nem érkeztek holland és német pénzek?

Visszatérve a Momentum külföldi pénzeire: a cikkből kiderül, hogy a pártnak a német liberális FDP pártalapítványa is adott több mint 2 millió forintot még 2019-ben. Ez a szervezet már a nyitólapján hangsúlyozza a Soros György-féle nyílt társadalom gondolatát. Hazai partnerei között pedig feltűnik a Soros alapítványa által bőségesen – 2015-ben közel 60 millió forinttal – pénzelt Political Capital is.

Az ellenzéki párt alapítványa – mint fentebb említettük – 2,5 millió forintot kapott Hollandiából. Mindez az Indítsuk be Magyarországot 2019-es beszámolójából derül ki. Az Alapítványt ebben az évben 2,5 millió forinttal finanszírozta a De HAYA van Somerenstichting holland civil szervezet is. Ez a civil szervezet Haya van Somerenről, a holland VVD (Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért), tehát a jelenlegi holland kormánypárt fiatalon elhunyt elnöknőjéről elnevezett alapítvány. A párt jelenlegi elnöke a holland miniszterelnök, Mark Rutte.

Fotó: Kontra.hu

A holland kormánypárthoz köthető alapítvány

kimondott célja, hogy a demokratikus átmenet alatti országok liberális pártjaival való kapcsolatait fejlessze.

Érdekeség továbbá, hogy a momentumos alapítvány a 2020-as évéről sokkal „szűkszavúbban” nyilatkozott. A beszámolójukból az derül ki, hogy az állami támogatásokon túlmenően kizárólag 10 millió forint dotációt kaptak – magánszemélyektől.

„Mennyire független, befolyástól mentes egy olyan hazai tömörülés, amelyet a holland kormánypárt, illetve a német liberálisok is finanszíroznak?” – teszi fel a kérdést cikke végén a Kontra.

 

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tegnap Kisgrófó bulin voltam Rogánékkal.
Biztonsági őrként.
Nagy banzáj volt, hajnalban már mind pocsolyarészegek voltak.

(Csak vicc volt!)

A Konrad Adenauer alapítvány is le akarta térdepeltetni Magyarországot?

Az ilyen ganajok csak elfajzott zsidó "gondolkodók" által kényszerített "demokráciákban" lehetnek valakik.
Normális emberi társadalomban még a trágyadomb alá sem temetnék el Ruttét.
A lócitromot nem fertőznék vele.

Már megint hazudsz.
A Konrad-Adenauer-Stiftung közvetlen egy rendezvényt támogatott, melynek fő szervezője a Fidelitas volt.
A posztban pedig közvetlen egy pártot támogattak, mely párt akadályozza a kormány tevékenységét.

A kettő között lényeges különbség van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés