Kína szerint rágalmak a Microsoft Exchange-kibertámadásokkal kapcsolatos vádak

2021. július 20. 12:28
Rágalomnak nevezte Peking az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió vádját, hogy a Microsoft Exchange-szerverek elleni kibertámadás-sorozatot a kínai vezetés parancsára hajtották végre.

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a nyugati kampány teljes mértékben politikai indíttatású, Kína lejáratásáról és nyomásgyakorlásról szól. Washington nem állt elő kellő bizonyítékkal a „rágalmak” alátámasztására – tette hozzá.    

Az úgynevezett „Microsoft Exchange-szerverek” elleni kibertámadás ügye márciusában pattant ki.

Szakértők szerint a kibertámadás lehetővé tette, hogy a hekkerek a szervereken keresztül hozzáférjenek globális számítógépes hálózatokhoz. Becslések szerint a hekkertámadás több mint negyedmillió szervert és legalább harmincezer szervezetet, vállalatot és helyi kormányzatot érintett világszerte.    

Joe Biden amerikai elnök hétfőn azzal vádolta meg a kínai hatóságokat, hogy védelmezik és még buzdítják is a kibertámadások elkövetőit.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO), Nagy-Britannia és az Európai Unió (EU) hétfőn szintén nyilatkozatban reagáltak a Microsoft Exchange-szerverek meghekkelésére. Keddi sajtótájékoztatóján Kato Kacunobu japán kormányszóvivő elmondta: japán vállalatok is célponttá váltak az „APT 40” néven ismert – a hétfői vádak szerint a kínai állambiztonsági minisztériumhoz kötődő – hekkercsoport által kivitelezett kibertámadásokban.

(MTI)

Fotó: Cheng jiang / Imaginechina / Imaginechina via AFP

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kína megindította a III. világháborút.
Neked még nem tűnt fel?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés