A német Zöldek élesen bírálták a szövetségi katasztrófavédelmet

2021. július 19. 19:38
Horst Seehofer visszautasította a szövetségi német kormányt érő, az áradások kezelésére kapott kritikákat – írta meg a BBC.

A 160-nál is több áldozatot követelő áradások miatt több bírálat érte a német katasztrófavédelem figyelmeztető és előrejelző rendszerét. Az ellenzéki Zöld Párt szerint a katasztrófa megmutatta, hogy Németországnak jobban fel kell készülnie a szélsőséges időjárási eseményekre.

Horst Seehofer belügyminiszter ezzel szemben megvédte a kormány lépéseit, mondván, hogy Németország politikai rendszere alapján a tartományi államoknak van nagyobb felelősségük sürgősségi helyzetetekben – írja a BBC News.

„A helyi közösségeknek maguknak kell dönteniük arról, miként reagáljanak a hasonló helyzetekeben” 

– mondta. „Teljesen elképzelhetetlen, hogy egy ilyen katasztrófát bárhonnan központilag kezeljenek, hiszen ehhez helyismeretre van szükség” – tette hozzá.

A zöldek kritikáját „olcsó választási retorikának” nevezte. 

Németország szeptemberben szavaz Angela Merkel kancellár utódjáról, miután a kancellárasszony 16 év hatalom után visszavonul. 

A német árvízjelző rendszerek néhány nappal a heves esőzés előtt riasztásokat adott ki, ám ezek sok állampolgárhoz nem jutottak el időben. 

Armin Schuster, a Szövetségi Polgári Védelmi Hivatal vezetője szerint „nem a figyelmeztető infrastruktúrával van a probléma, hanem azzal, ahogyan a hatóságok és a lakosság reagált ezekre a figyelmeztetésekre".

Mint mondta: „150 figyelmeztetést küldtünk ki az alkalmazásainkon valamint a médián keresztül". Elmondása szerint azonban sok esetben még fél órával előre sem lehet megjósolni, hogy mely helyeket sújtja majd a legjobban a hirtelen ár. A vészjelző alkalmazások hatékonyságát ennek ellenére sokan megkérdőjelezték, minthogy az áradások sok helyütt működésképtelenné tették a mobiltelefonokat.

Jelenleg hatalmas takarítás folyik, a prioritás az ivóvízellátás helyreállítása. A kormány kb. 400 millió eurós azonnali segélycsomagot fontolgat.

Fotó: AFP

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés