Már 130 ország vállalta a globális minimumadó bevezetését

2021. július 1. 20:00
Százharminc ország, köztük Kína és India is belement, hogy ezentúl egységes, 15 százalékos társasági adót rójanak a vállalati szektorra, Magyarország és Írország azonban kimaradtak.

130 ország tisztviselői egyeztek bele a globális adórendszer átalakításába annak érdekében, hogy a nagyvállalatok „méltányos részt fizessenek”, bárhol is működjenek. Az OECD csütörtökön közölte, hogy a résztvevők támogatták a javasolt, legalább 15% -os társasági adó mértékét.

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere szerint „ez a gazdasági diplomácia történelmi napja.”

A nagy technológiai cégekre kivetett adó súrlódások forrása volt az Egyesült Államok és más országok között

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kijelentette, hogy a tervek szerint mintegy évi 150 milliárd dollár  adóbevételt eredményezhet as mostani döntés. A párizsi székhelyű szervezet ugyanakkor megerősítette, hogy

Írország és Magyarország – mindketten alacsony társasági adókkal rendelkező országok – nem csatlakoztak az egyezményhez.

Valamennyi G20-ország, így az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kína és Franciaország is támogatta a megállapodást

A részt vevő kormányok várhatóan most fogják elfogadni a szükséges törvényeket, bár a részletek, például az egyes iparágak esetleges mentességei még tárgyalás előtt állnak.

„A részletes végrehajtási tervet a fennmaradó kérdésekkel együtt 2021 októberéig véglegesítik” – áll a közleményben, amelyet a tárgyalásokon részt vevő 139 ország joghatóságai közül 130 írt alá. Az országok új szabályokat is aláírtak arról, hogy hol adóznak a legnagyobb multinacionális vállalatok.

A több mint 100 milliárd dolláros nyereség adóztatási joga azokba az országokba terelődik át, ahol nyereség keletkezik, ahelyett, hogy a vállalkozás székhelyére folyna be. 

„Egyetlen nemzet sem nyerte meg ezt a versenyt”

Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen elmondta, hogy a megállapodás jel arra nézve, hogy az adókulcsokkal kapcsolatos verseny immáron véget ér.

Évtizedek óta az Egyesült Államok egy önpusztító nemzetközi adóversenyben vet részt, és csak azért csökkentette a társasági adó mértékét, hogy más nemzetek válaszul csökkentsék az övékét.

Az eredmény egy végsőkig kiéletett globális verseny lett: Ki tudja tovább és gyorsabban csökkenteni vállalati adó-árfolyamát?” A Biden-adminisztráció ezért nemzetközi megállapodást szorgalmazott, miközben belföldön az adók emelésére törekszik, így az amerikai társasági adó mértéke is 21% -ról 28% -ra növekszik.

A hírt más országok pénzügyminiszterei is örömmel fogadták

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter felidézte a múlt hónap londoni G7-tárgyalásait, ahol a gazdag nemzetek megállapodtak az adóelkerülés elleni harcban:

Olyan történelmi megállapodást értünk el, amelynek értelmében a legnagyobb multinacionális technológiai óriások a megfelelő adót fizetik a megfelelő országokban.”

„Örömmel látom, hogy ez a lendület folytatódott, és üdvözlöm az OECD mai bejelentését. Várom, hogy a következő hónapokban folytassák a tárgyalásokat globális partnereinkkel annak érdekében, hogy októberben véglegesíthessék a részleteket” – mondta.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter egy sajtótájékoztatón „az évszázad legfontosabb nemzetközi adóegyezményének” minősítette a megállapodást. 

Olaf Scholz német pénzügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy bár a részletek még kidolgozásra szorulnak, „a megállapodás óriási haladást jelent, és lehetővé teszi a résztvevő országok számára, hogy növeljék az olyan fontos prioritásokra fordított kiadásokat, mint az infrastruktúra és az éghajlatváltozás elleni küzdelem.”

Fotó: MTI/AP pool/Andrew Harnik

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés