Hamisított útlevelek és a magyarázkodó Rákosi – magyarok a kommunista világpártban

2021. június 25. 11:24
Magyarországon eddig zömében nem publikált orosz levéltári iratokból és képi dokumentumokból nyújt válogatást a NEB online tárlata.

Miért szedett túszokat a szovjet vezetés az első világháború idején fogságba esett magyar tisztek közül? Miként zajlott speciálisan képzett szakértők közreműködésével a pártmunkások útleveleinek hamisítása? Milyen jellemrajzot adott 1938-ban a Spanyol Kommunista Párt a később saját elvtársai által kivégzett Rajk Lászlóról? Többek között ez is kiderül a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Magyarok a kommunista világpártban című online kiállításából.

Az 1919-ben alapított, a várt és tervezett világforradalom „hadseregeként” működött Kommunista Internacionálé (Komintern) és a szovjetunióbeli magyar emigráció kapcsolatrendszerét középpontba állító tárlat Magyarországon eddig zömében nem publikált orosz levéltári iratokból és képi dokumentumokból nyújt válogatást. 

A kiállított anyagok jelentős hányada a Magyarország 1945 utáni szovjetizálásában és a rendszer fenntartásában szerepet játszott személyekhez köthető. A tíz virtuális tablóból álló tárlat érdekes adalékokkal szolgál Rákosi 1945 előtti életéről, és egészen a köré épített vezérkultusz kezdeteihez, a Franciaországban felállított internálótáborokig vezetik az olvasót, ahol a spanyol polgárháborúban a köztársaságiak oldalán harcolt magyar önkéntesek már az 1940-es évek elején „korunk legnagyobb magyarjaként” köszöntötték a börtönből frissen szabadult pártvezetőt.

A kiállítás honlapjára ellátogatók megtudhatják, milyen, a valóságtól teljesen elrugaszkodott ígéretekkel igyekeztek az emigráns magyar kommunista propagandisták megadásra bírni a Vörös Hadsereg ellen harcoló honfitársaikat, amelyek képtelen volta mellett már Farkas Mihály sem tudott szó nélkül elmenni.

Az érdeklődők emellett arról is értesülhetnek, hogyan kényszerültek Moszkvában magyarázkodni korábbi „botlásaik” miatt még a legbefolyásosabb magyar emigráns kommunista vezetők is, milyen volt egy feljelentő levél a nagy terror idején, és betekintést nyerhetnek a második világháború idején Moszkvából a mai Üzbegisztán területére menekített pártfunkcionáriusok mindennapjaiba is. A gazdag képanyagot a téma szakértői által írt, az olvasó tájékozódását segítő magyarázó szövegek egészítik ki. 

Magyarok a kommunista világpártban

(forrás: közlemény)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az "oroszok" -ból természetesen csak az életben hagyottak tisztelhetik Lenint és elvtársait.
Közel 62 millió azonban nem.
A szovjet kommunisták halálteljesítménye a következő korszakok végére, göngyölve:

A polgárháború idején 1922 végére: 3,284,000
A NEP korszak 1928 végére: 5,484,000
A kolhozosítás, éhhalál 1935 végére: 16,924,000
A Nagy Terrorral 1938 végére: 21,269,000
A sztálini foglalással 1941 közepéig: 26,373,000
A világháborúval, 1945 közepéig: 39,426,000
A háború után 1953 végéig: 55,039,000
A poszt-sztálinista kor 1987 végéig: 61,911,000

Forrás: R. J. Rummel: Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Szovjet népirtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publisher, 1990.

Innen látszik, hogy például Hitler hatalomra jutásakor a szovjet halálteljesítmény körülbelül 12,000,000 erőszakosan, idő előtt elpusztított embernél tartott, míg hadba lépésünkkor már 26,373,000-nél.

Hogy ne csak zsidók legyenek a magyarországi kommunisták között:
"A magyarországi kommunista vezető, Rákosi Mátyás, a következő magyarázattal szolgált egy amerikai újságírónak: Nézze, ezek a kisfasiszták valójában nem rossz emberek. Tudja, őket belekényszerítették a fasizmusba. Ezek soha nem voltak aktívak benne. Most csak annyit kell tenniük, hogy aláírnak egy hűségnyilatkozatot és mi beléptetjük őket.”(212.old.)

Idézi Jan T. Gross, a Princeton Egyetem tanára abban a tanulmányában, ami a Dark Times, Dire Decisions, Jews and Communism (Sötét idők, súlyos döntések, a zsidók és a kommunizmus), Oxford University Press, 2004 című tanulmánykötetben jelent meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés