Hölvényi: Az EP nőjogi jelentése az abortusz-ellenes nézeteket gyűlöletbeszédnek bélyegzi

2021. június 24. 21:45
Az Európai Parlament csütörtökön 378 szavazattal, 255 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett megszavazta a szexuális és reproduktív jogokról szóló jelentést, amelyben a képviselők hangsúlyozzák, hogy garantálni kell, hogy a nők rendelkezésére álljon a biztonságos és legális terhességmegszakítás.

Az uniós parlamenti képviselők többsége szerint néhány tagállamban még mindig szigorú korlátok közé szorítják a nők abortuszhoz való jogát, aminek következtében a nőknek illegális terhességmegszakításhoz kell folyamodniuk, vagy terhességüket akaratuk ellenére ki kell hordaniuk, ami viszont az emberi jogaik megsértését jelenti. A jelentés leszögezi: az uniós tagállamokban biztosítani kell a terhességmegszakítást, a kérésre történő abortusz legyen jogszerű a terhesség korai szakaszában, ha pedig a terhes nő egészsége vagy élete veszélyben van, akkor azon túl is. Az abortusz teljes tilalma a nemi alapú erőszak egyik formája – hangsúlyozták a jelentést megszavazó képviselők.    

Az állásfoglalásban a képviselők sajnálattal állapították meg, hogy az orvosok, illetve az egészségügyi intézmények vallási vagy lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatják az abortusz elvégzését, ami viszont nők életét és jogait veszélyezteti.    

Szexuális és reprodukciós felvilágosítást követelnek az általános iskolákba

Az EP azt is sürgeti, hogy a kormányok valamennyi általános és középiskolás számára biztosítsák a tényeken alapuló, életkornak megfelelő, diszkriminációmentes szexuális és reprodukciós egészséggel és jogokkal kapcsolatos oktatáshoz való hozzáférést, mivel ez jelentős mértékben hozzájárulhat a nemi erőszak és a szexuális zaklatás csökkentéséhez. Emellett arra szólítja fel a tagállamokat, hogy biztosítsanak jó minőségű és korszerű fogamzásgátlási módszereket és eszközöket, illetve nyújtsanak családtervezési tanácsadást és széleskörű tájékoztatást a fogamzásgátlással kapcsolatban.    

A jelentés arra is rámutat, hogy a női higiéniás termékeket terhelő adó negatív hatással van a nemek közötti egyenlőségre,

ezért felhívták a nemzeti kormányokat, hogy töröljék el a tisztasági termékek adóját, és alkalmazzanak mentességet vagy nullaszázalékos adókulcsot e nélkülözhetetlen és alapvető fogyasztási cikkekre.    

Az abortusszal kapcsolatos veszélyekről szóló mentális és egészségügyi felvilágosítás gyűlöletbeszéd

Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője az állásfoglalás megszavazásával kapcsolatban az MTI-nek adott telefonos nyilatkozatában hangsúlyozta:

a jelentés önmagában sérti az emberi jogokat, mivel a szólásszabadság korlátozására szólít fel.

Mint mondta, az abortusszal kapcsolatos veszélyekről szóló mentális és egészségügyi felvilágosítást gyűlöletbeszédnek és tévesen a nőkkel szembeni megkülönböztetésnek minősíti. Korlátozná továbbá a lelkiismereti szabadságot is azáltal, hogy az abortusz végrehajtásának elutasítását az orvosi ellátás megtagadásával teszi egyenlővé. Emellett figyelmen kívül hagyja a tagországok alkotmányos és erkölcsi hagyományait a terhességmegszakítás határok és korlátok nélküli engedélyezésével.    

Puha jogalkotás

A képviselő szerint

a jelentés hivatkozási alap kíván lenni majd ahhoz, hogy az EP radikális baloldali többsége beleszólhasson a szigorúan tagállami hatáskörökbe,

a szülők nevelési kötelezettségeibe, amellett, hogy sérti a magánélethez való jogot is. „Hallatlan, hogy a szélsőséges ideológiákat valló baloldali EP többség első feladata a koronavírus-járvány idején is, hogy áterőltessen egy ilyen jellegű jelentést, amely a tagállamok egészségpolitikával és oktatással kapcsolatos kizárólagos hatáskörébe avatkozik be” – hangsúlyozta Hölvényi György.

(MTI)

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EP-nél kartekonyabb, rosszabb indulatú egyesület nincs. És még soha nem volt.
Tönkretesznek mindent, amire ránéznek.

Válaszok:
Senye Péter | 2021. június 24. 23:32

Németországban 2024. január 1-től megtiltják a csibeembriók leölését (a tojás elpusztítását) a keltetés 6. napjától. Ezt azzal indokolják, hogy a tudományos ismeretek alapján nem lehet kizárni, hogy az embrió a 7. naptól képes fájdalmat érezni.

De az abortuszt, ahol az orvos darabokban szedi ki nő méhéből az élő emberi embriót, ami az élő magzat számára nyilván fájdalommal jár, szabadon kéne engedélyezni. Ráadásul meg akarják tiltani, hogy az orvos, aki pontosan tudja, hogy ez lényegében gyilkosság, nem tagadhatja meg lelkiismereti okokból a műtétet.

Azt hittem, a migráció kérdése szetszakitja az eu-t. De lehet, hogy a szivárványosok előbb teszik meg......

Mert semmi felelősségük nincs, mintha 'Isten kegyelméből' tennék a dolgukat.

Válaszok:
pollip | 2021. június 25. 6:12

Szerintem egyszerre lesz a szakadás.

Egy békétlenséget.......stb generáló egyesület. Mindenkivel hadban áll, aki nem azt gondolja, amit ők akarnak.

Igen. De ugrálnak, mint az a bizonyos a deszkán.

Pillanatnyi érdekeik mozgatják sok esetben. Vannak hosszabb távú terveik is, most pl a mezőgazdaság tönkretétele az egész eu-ban.

Egyetértünk. De szerintem nem képes egyben maradni.

Ráadásul erőltetik az európai Egyesült Államokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés