Új vita az abortuszról az Európai Parlamentben

2021. június 23. 18:19

A meghallgatás célja az életpárti szervezetek hiteltelenítése, legitimitásuk megkérdőjelezése és a demokratikus vitából való kizárása volt.

2021. június 23. 18:19
Agathe Villain
ECLJ

„2021. március 25-én Perdrag Matic horvát EP-képviselő határozattervezetet nyújtott be a »szexuális és reproduktív egészség és jogok helyzetéről az Európai Unióban«. Bár ez a terület a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik, az állásfoglalás-tervezet megpróbálja bevezetni a »terhességmegszakításhoz való jog« elismerését a lelkiismereti ellenvetés megszüntetésével egyidejűleg, ellentétesen az európai joggal.

Az egészségügy nem tartozik az Európai Unió hatáskörébe, hanem állami hatáskör. Pontosabban, az abortusz kérdésében történő fellépés lenne illegális; a tagállamok monopóliumát ebben a kérdésben különböző európai szervek többször megerősítették. Nemrégiben az Európai Bizottság még ki is jelentette, hogy »a szexuális és reproduktív egészségre és jogokra – ideértve az abortuszt is – vonatkozó jogalkotási hatáskörök a tagállamokat illetik meg«. Ez az álláspont következetes és a Bizottság rendszeresen meg is erősíti.

Figyelembe véve a tagállamok vonakodását olyan norma bevezetésére, amelyet nem ők választottak, a jelen határozattervezet támogatói megpróbálják kihasználni a puha jog rendszerét annak érdekében, hogy új normát vezessenek be. Nem szabad lebecsülni azt, hogy az intézmény ezt a stratégiát választotta, mert bár az Európai Parlament állásfoglalásainak nincs kötelező jogi értéke, ezek egy olyan álláspontot fejez ki, amelyre vonatkozó tényleges jogalkotást a Parlament siettetni kíván.

Először is, ez az állásfoglalás-tervezet megerősíti a „terhességmegszakításhoz való jog” létezését, és megkísérli megalapozni azt a nemzetközi jogban, levezetve az egészséghez való jogból, pontosabban a szexuális és reproduktív egészségből eredeztetve azt. A nemzetközi jogban azonban egyetlen szerződés sem ismeri el az „abortuszhoz való jogot”, sem a szexuális és reproduktív egészség területén. Éppen ellenkezőleg, a két fogalom közötti kapcsolatot kizárja. Először is csak egy nemzetközi szerződés említi „szexuális és reproduktív jogokat”, de az abortuszt az sem tartalmazza. Hasonlóképpen, az 1994. évi kairói nyilatkozathoz, mely kizárta az abortuszt e jogok köréből. Ehelyett kijelentette, hogy az abortuszt nem szabad a családtervezés legitim eszközének tekinteni és az államok elkötelezték magukat az abortuszok számának csökkentése mellett. 2014-ben az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon azt állította, hogy ez az „útiterv változatlan marad”. 2020-ban a Genfi konszenzusnyilatkozatot 35 ENSZ-állam is megerősítette, mely szerint az abortusz nem tartozik a szexuális és reproduktív egészség területébe.

A határozattervezet szerint a „terhességmegszakításhoz való jog” megvalósításához meg kellene szüntetni az abortusz gyakorlásának minden akadályát, beleértve a lelkiismereti ellenvetést is. A határozattervezet szerint meg kell tiltani annak lehetőségét, hogy az egészségügyi személyzet megtagadja a vallási, erkölcsi, filozófiai vagy etikai meggyőződésével összeegyeztethetetlennek ítélt tevékenységet. A határozattervezet úgy véli, hogy ezt a hozzáállást az orvosi ellátás elutasításaként kell értelmezni.

Az állásfoglalás-tervezet javaslatainak jogellenessége tehát több szempontból is látható; ezt látszólag megerősítik a hivatkozásaiban gyenge jogi forrásokra tett visszaélésszerű hivatkozások. Az előadó olyan európai irányelveket idéz, amelyek nagyrészt eltérnek a cselekvési területüktől, valamint jogi értékkel nem rendelkező szövegeket. Ennek a gyengeségnek a tudatában vállalták a határozattervezet támogatói, hogy előzetesen elhárítják az esetleges ellenzéket.

Támadást szerveztek tehát az életpárti szervezetek ellen, és éppen ezzel a szándékkal tartottak meghallgatást az Európai Parlamentben 2021. március 25-én. A meghallgatás az életpárti szervezeteket az Európai Unió értékei elleni keresztény-konzervatív összeeskövés részeként mutatta be . Az előadás célja az életpárti szervezetek hiteltelensége, legitimitásuk megkérdőjelezése és a demokratikus vitából való kizárása volt. Ez a kísérlet azonban meglehetősen képmutatónak tűnik, különösen, ha a külföldi szervezetek és a különféle előadók közötti kapcsolatokat vizsgáljuk ezen a meghallgatáson. Mindannyian abortuszaktivisták, akik nagy, globális hálózatok részei, amelyeket olyan szervezetek részesítenek bnőkezű finanszírozásában , mint a Planned Parenthood, az Open Society Founfation és a Bill Gates Alapítvány. Ezen érvelés iróniája a tárgyalás teljesen egyoldalú természetében is megmutatkozik. Ez egy valódi ideológiai manőver, amelyet az abortusz támogatói hoznak létre annak érdekében, hogy később akadályok nélkül rákényszeríthessék emberi jogi elképzeléseiket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Performan
2021. június 23. 19:59
Pár centiméter választja el a liberálisokat attól, hogy az abortuszt születés után is el lehessen végezni. Egyáltalán nem csodálnám, ha a jövő héten megjelenne egy ilyen előterjesztés.
westend
2021. június 23. 18:40
hogy, hogy nem a Predrag Matic a balódali csürhét erősíti az ep-ben - kell még valamit mondani ildikó?
annamanna
2021. június 23. 18:37
A mandineren körbeaajnározott Frank Füredi neje: "Faversham-ben él és Ann Füredi férje, aki a British Pregnancy Advisory Service (Brit Terhesség Tanácsadó Szolgálat) vezérigazgatója, ami az Egyesült Királyság legnagyobb független abortusz szolgáltatója. Frank Furedi a brit Humanist Association támogatója." "az Egyesült Királyság legnagyobb független abortusz szolgáltatója" !!!!!!!!!!!!! De kurvára elkötelezett a konzervatív értékrend mellett, pont annyira, mint általában a NER!
sozlib_abschaum
2021. június 23. 18:36
Én csak bolsevikoknak engedélyezném az abortuszt, hátha akkor mihamarabb kihalnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!