Beadták a Karikó Katalin által kifejlesztett rákvakcina első adagját

2021. június 23. 10:41
Nemcsak a rák elleni kutatásokban használják az általa kifejlesztett technológiát – tette hozzá a biokémikus.

„A felszínen lévő tumorokat, mint például a melanoma vagy egyéb, az arcon, nyakon megjelenő tumoroknál be lehet nyomni egy mRNS-t tartalmazó keveréket, amely az immunsejteket odahívja, és megmutatja nekik, hogy itt van a rák, ezt meg kell ölni” – számolt be kutatási munkájáról részletesen Karikó Katalin, aki azt is elárulta, nemcsak a rák elleni kutatásokban használják az általa kifejlesztett technológiát, de már a második fázisban vannak azok a kísérletek, ahol az infarktusos embereknek a szívét vizsgálják az mRNS-sel.

A BNT111 nevű rákellenes szert 120 betegen végzett vizsgálata során egy immunonkológiai szerrel, a Libtayóval kombinálták. 

Azt tesztelik, hogyan működik együtt a két szer, majd külön-külön is értékelik a hatóanyagokat. „Célunk, hogy kihasználjuk az immunrendszer erejét a rák és a fertőző betegségek ellen. Sikerült demonstrálnunk az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket a Covid–19 kezelésében. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a rák globális egészségügyi fenyegetés, még a jelenlegi világjárványnál is rosszabb” – mondta Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója.

A vakcinák bevezetése siker esetén is még hosszú időbe telhet

A BioNTechnél több onkológiai vakcinát is tesztelnek amelyekkel a következő 5 évben az emberi vizsgálatok előrehaladottabb szakaszába kívánnak érni, hogy minél rövidebb idő alatt kereskedelmi forgalomba kerülhessenek a rák gyógyítására alkalmas gyógyszerek – tette hozzá az Index. 

Az mrns-alapú oltások az elképzelések szerint daganatos megbetegedések ellen akár személyre szabott rákvakcinák formájában is bevethetőek lesznek.

Az mRNS-vakcina-technológia a beszámolók szerint nagyon ígéretes, nagy erővel zajlanak a rákgyógyító vakcinák tesztelései, de a technológia tömeges elterjedése még hosszú időbe terhet.

Fotó: MTI/Cseke Csilla

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bíztató, de nagyon hosszú még az út.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés