Transznemű súlyemelő is indul a tokiói olimpián

2021. június 21. 9:26
Laurel Hubbard lesz az első transznemű sportoló, aki megmérettetheti magát a játékokon.

Korábban mi is beszámoltunk a híresztelésről, most azonban biztossá vált: Új-Zéland színeiben fog versenyezni először transznemű sportoló az olimpián, miután beválasztották az olimpiai csapatba – számolt be az ESPN.

Történelmet ír a korábban férfiak ellen játszó atléta

A 43 éves Laurel Hubbard a nemváltása előtt 2013-ig a férfi mezőnyben versenyzett. Korábban ezüstérmet nyert a 2017-es világbajnokságon, majd aranyérmet szerzett 2019-ben a Csendes-óceáni játékokon Szamoában. Részt vett még a 2018-as nemzetközösségi játékokon is, ahol azonban eltörte a karját.

„Hálás vagyok az új-zélandiak kedvességéért és támogatásáért” – nyilatkozta Hubbard. Hozzátette: „Amikor eltörtem a karomat a nemzetközösségi játékokon 3 évvel ezelőtt, azt mondták, hogy a sportolói karrierem valószínűleg véget ért. Azonban a támogatások, a biztatások és a szeretet kihozott a sötétségből”.

Nem mindenki tapsol, de a Új-Zéland kitart az álláspontja mellett

Több kritika is érte azt az új szabályozást, amely lehetővé tette Hubbardnak a női mezőnyben való részvételt. A belga Anna Vanbellinghen, aki valószínűleg Hubbard ellen fogja megmérettetni magát „rossz viccnek” nevezte a transznemű sportoló jelenlétét a női mezőnyben.

Bárki, aki már ilyen magas szinten emelt súlyt tudja jól: ez a helyzet nem fair a sporttal és az atlétákkal szemben”

– jelentette ki Vanbellinghen.

A kritikák ellenére az új-zélandi olimpiai bizottság igazgatója, Kereyen Smith azt nyilatkozta, hogy mindenki számára világos, hogy Hubbard megfelel a részvételi feltételeknek. „Elismerjük, hogy a nemi identitás a sportban egy nagyon érzékeny és bonyolult ügy, amely egyszerre megköveteli az emberi jogok és a fairség közötti egyensúlyt” – nyilatkozta Smith. Hozzátette azonban: „Mint Új-Zéland csapata, nagyon erős kultúránk van a befogadás és a mindenkit megillető tisztelet terén. Elkötelezettek vagyunk minden alkalmas új-zélandi atléta támogatásával kapcsolatban”.

Címlapképen: Laurel Hubbard

Kép forrása: ADRIAN DENNIS / AFP

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nevetséges.
Csak nem Karácsony fordította ezt a cikket? Mióta "játszik" egy súlyemelő? Játszani a csapatsportokat szokták, súlyemelők "indulnak" vagy "versenyeznek".

Bojkottálni kellene ezt a... kicsodát is?...Férfi-nőt? Nő-férfit? Vagy-ki-tudja-kit.

Ez egy marhaság. Semanjával sem tudnak mit kezdeni, hülyére verte a női középtávfutókat, pedig semmilyen beavatkozást nem végeztek rajta, egyszerűen így született, mint a természet fintora, ő egy rejtett hermafrodita.

És választhat, hogy a férfiak vagy a nők között indul?
Ki fogad velem abban, hogy a nők között fog, ha választhat?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés