Az Egyesült Államok 2,5 millió vakcinát szállít Tajvannak

2021. június 19. 16:35
Az Egyesült Államok a vakcinadiplomáciával akarja növelni geopolitikai befolyását a világban, és Joe Biden 80 millió adag oltóanyagot készül elajándékozni globálisan.

Az Egyesült Államok 2,5 millió koronavírus elleni vakcinát indít útnak Tajvan felé szombaton, ami több mint háromszor annyi, mint az előző szállítmány volt – közölte egy magas rangú washingtoni kormányzati tisztségviselő.

A szállítmányhoz nem kapcsolódnak politikai vagy gazdasági feltételek

A Moderna vakcinái a tajvani légitársaság egyik gépén hagyják el Memphist szombaton, és vasárnap este érkeznek meg Tajpejbe. Washington eredetileg 750 ezer adag oltóanyagot ígért Tajvannak. Az Egyesült Államok a vakcinadiplomáciával akarja növelni geopolitikai befolyását a világban, és Joe Biden amerikai elnök 80 millió adag oltóanyagot készül elajándékozni globálisan.    

Kína – amely saját területeként tekint Tajvanra – többször ajánlott fel szállítmányokat a sziget vezetésének, miután a járvány által eddig megkímélt területen az elmúlt időszakban elkezdett növekedni a fertőzöttek száma. Tajpej azonban aggódik a kínai oltóanyagok biztonságossága miatt. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó amerikai tisztségviselő jelezte: a tajvani szállítmányhoz nem kapcsolódnak politikai vagy gazdasági feltételek.    

„Egyetlen céllal adományozzuk a vakcinákat: hogy életeket mentsünk 

– hangsúlyozta.    

Tajvan nehézségekkel szembesül a beszerzésben. Idén meghiúsult egy üzlet a német BioNTech SE biotechnológiai vállalat és Tajvan között, állítólag a Pekingből érkező nyomás miatt. Kína tagadta, hogy akadályozná Tajpej beszerzéseit, és azt mondta: a sziget vezetése bármikor vásárolhat vakcinákat a Shanghai Fosun Pharmaceutical Grouptól, amely a BioNTech oltóanyagát árulja Kínában, Hongkongban, Makaóban és Tajvanon. A nyilatkozó amerikai tisztségviselő elítélte, hogy Peking politikai okokból akadályokat gördít a tajvani beszerzések elé.    

A sziget 23,5 millió lakosának mindössze körülbelül 6 százaléka kapott legalább egy adagot a koronavírus elleni oltásból. Washington az elmúlt időszakban együttműködésbe kezdett Tajpejjel annak érdekében, hogy biztonságos ellátási láncokat hozzon létre olyan stratégiai árucikkekből, mint a számítógépes chipek, amelyek nélkülözhetetlenek az amerikai autóipar és más ágazatok számára. Tajvan kulcsfontosságú chipgyártó. Tajpej pénteken bejelentette: engedélyezi Terry Gounak, a Foxconn és a TSMC félvezetőket gyártó óriáscég vezetőjének, hogy a kormány nevében tárgyaljon a vakcinákról.

(MTI)

Kép forrása: MTI/Rosta Tibor

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyebkent mit csinalnanak vele? Dobjak ki?
Mar nem tolonganak erte.
Elkezdodott a vakcina diplomacia, ahogyan az varhato volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés