Nem engedünk ’48-ból, nem engedünk ’56-ból!

2021. június 16. 9:50

Szentkirályi Alexandra
Facebook
Ma sem adhatjuk lejjebb. A nemzeti önrendelkezésünk a legnagyobb kincsünk.

»Ha hiszünk a magunk erejében (…) Ha nem tévesztjük szem elől '56 eszméit (…) Ha van bennünk elég mersz, hogy mindezt akarjuk, akkor, de csak akkor beteljesíthetjük forradalmunk akaratát.«

1989. június 16-án hangzottak el ezek a szavak egy fiatal politikus szájából a Hősök terén. A Hősök terén, ahol 1957. május 1-én a vérrel, akasztófával, veréssel, fenyegetéssel kikényszerített kádári világ született, ez a világ ugyanott múlt ki 32 évvel később, pusztán az igazság kimondása által. A kivégzettek exhumálása a felszínre hozta a diktatúra sötét titkait, az elhallgatott múltat, az elnémított gyalázatot. Az újratemetésük pedig felért egy népszavazással: a saját halottainkat kérjük vissza, a saját történelmünket akarjuk írni, a saját sorsunkat akarjuk élni.

Nagy Imréék újratemetése

»Szívbe markoló pillanat volt, amikor Nagy Imréék újratemetésén ott állhattam a koporsók mellett díszőrségben. Felemelő volt, ahogy megláttam a Hősök terét azzal a hatalmas tömeggel, amelyet nem kivezényeltek, hiszen a szívük, az emlékeik hozták el oda az embereket. Sokáig nem lehetett látni, hogy jön majd egy pillanat, amikor meg tudunk szabadulni. Én úgy éltem meg az íróságom első tizenöt-húsz esztendejét, hogy mindig a szocializmusban fogok élni. Az, ami aznap történt, nem csupán történelmi változás volt, inkább valamiféle isteni beavatkozás az ország, az emberiség életébe.« – mondta erről a napról Jókai Anna kétszeres Kossuth-díjas írónő.

Miközben a szónokok a gyász, a lezárás szavait mondták, egyikük, Orbán Viktor egyértelműen a jövő, mégpedig a nemzeti szuverenitás jövője mellett foglalt állást. »Ma, harminchárom évvel a magyar forradalom és harmincegy évvel az utolsó felelős magyar miniszterelnök kivégzése után esélyünk van arra, hogy békés úton érjük el mindazt, amit az '56-os forradalmárok véres harcokban, ha csak néhány napra is, de megszereztek a nemzet számára.«

Ma sem adhatjuk lejjebb. A nemzeti önrendelkezésünk a legnagyobb kincsünk. Nem engedünk a ’48-ból, nem engedünk az ’56-ból!

Fotók: MTI, Fortepan / tm”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A történet erről szól:
1. A bolsevizmus felelős azért az ellenforradalomért, az erőszakos államcsínyért, amit 1917 őszén elkövettek.
2. A bolsevizmus felelős a diktatúráért, amit átitatott az egyén iránti gyűlölet. Bűnös tevékenysége nyomán több mint 60 millió ember életét oltotta ki. A bolsevizmus, amely egy fajtája és előfutára a fasizmusnak, a saját népe elleni népirtás vezető erejeként működött.
3. A bolsevizmus felelős annak a testvérharcnak az elindításáért, amit a polgárháború jelentett. Tönkretette az országot a véres és esztelen harcai során. Több mint 13 millió ember megölését, éhhalálát és külföldre menekülését okozva vele.
4. A bolsevizmus felelős az oroszországi parasztság tönkretételéért. A paraszti Oroszországot szétrombolta, erkölcsét, hagyományait népszokásait lábbal tiporta. Ezzel olyan mértékben tette tönkre a vidék termelő kapacitását, hogy éveken keresztül élelmiszereket kellett vásárolni külföldről csupán az éhínség elkerülésére.
5. A bolsevizmus felelős a keresztény templomok és szerzetesi monostorok, a muzulmán imahelyek, a zsidó zsinagógák és más imaházak lerombolásáért, a papok tömeges kivégzéséért, a hívek üldözéséért, olyan akciókért is, amelyek az országra örök szégyent hoztak.
6. A bolsevizmus felelős az oroszországi társadalom egész társadalmi rétegeinek megsemmisítéséért: a nemességért, a kereskedő rétegért, a katona- és rendőrtiszti társadalomért, az igazi értelmiségért, a tudósok, kutatók és művészek egész megsemmisített közösségéért.
7. A bolsevizmus felelős az elemi jogok megsértéséért, hamisításokért, alaptalan vádaskodásokért, törvényen kívüli ítélethozatalok olyan mennyiségéért, amely hallatlan a világtörténelemben.
8. A bolsevizmus felelős a vizsgálatok és bírósági tárgyalások nélküli kivégzésekért, a fizikai és lelki kínzásokért.
9. A bolsevizmus felelős a koncentrációs táborok rendszerének működtetéséért, ezen belül a gyermekek számára felállított koncentrációs táborokért, ahol őket túszul tartották fogva. Felelős a leninista-sztálinista húsdaráló működtetéséért amelyben több mint húszmillió ember veszett oda.
10. A bolsevizmus felelős a mérges gázok használatáért a békés civil lakosság ellen.
11. a bolsevizmus felelős a szólásszabadság megszüntetéséért, a demokratikus pártok és mozgalmak betiltásáért, még azokat is beleértve, amelyek szocialista orientációjúak voltak.
12. A bolsevizmus felelős a képzetlen hadviselésért a hitleri fasizmus ellen. Csupán harminc millió állampolgárunk feláldozása és a nép hősiessége mentette meg az országot a meghódítástól.
13. A bolsevizmus felelős azokért a bűnökért, amelyeket a hadifogságba esett szovjet katonák és más a háború után visszadeportált emberek ellen elkövettek azzal, hogy kényszermunka táborokba hajtották őket azzal a céllal, hogy halálra dolgoztassák őket.
14. A bolsevizmus felelős azokért a népirtásokért, amelyeket a Szovjetunió nem-orosz polgárai ellen elkövettek azzal, hogy erőszakkal kitelepítették őket otthonaikból és az ország legelhagyatottabb vidékeire szállították őket. Többek között németeket, lengyeleket, tatárokat, csecseneket, ingusokat, koreaiakat, balkárokat, kalmükokat, karacsájokat, mesketeket, örményeket, bulgárokat, görögöket, gagauzokat.
(Alexander N. Yakovlev: A Century of Violence in Soviet Russia (Az erőszak évszázada Szovjet-Oroszországban), Yale University Press, 2002.

A lista Jakovlevé, én tehát nem feledkezhettem el semmiről a szövegben.
de nem csak Birobidzsán nincs benne, hanem ez sem:
Alexander Rashin: Why didn’t Stalin Murder all the Jews?, Liberty Publishing House, 2003. (Miért nem ölte meg Sztálin az összes zsidót?)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés